Murat Gülderen Yaklaşana kızan teknolojiler
HABERİ PAYLAŞ

Yaklaşana kızan teknolojiler

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için 1.5 metrelik sosyal mesafenin korunması hayati önem taşıyor. Bu mesafe, olası bir ikinci dalganın da bertaraf edilmesi anlamına geliyor.

Harward Üniversitesi’ne göre salgının sona ermesi için 2022 yılına kadar bu mesafeye ihtiyaç duyulabilir.

Dalgınlıkla da olsa yakınlaşmanın önüne geçmek ve mesafeyi korumak için teknoloji dünyası da her gün yeni bir cihaz, yapay zeka ya da uygulamayla vatandaşın karşısına çıkıyor. Bu hafta aralarında yerli üretimlerin de olduğu mesafe koruyan bazı cihaz ve sistemleri inceledik.

Haberin Devamı

AKILLI BİLEKLİK

Sanayi Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Yıldız Teknopark mühendisleri tarafından geliştirilen bu akıllı bileklik sosyal sınır geçilirse anında uyarı veriyor. İki personel yaklaştıkları zaman kollarındaki bileklik titremeye başlıyor. Personelin yeri ve nabız bilgisini de anlık olarak okuyan cihaz, fabrikada daha sonra pozitif bir vaka çıktığında o kişinin daha önce hangi bölümlerde ve kimlerle temas ettiğini de anında söylüyor.

Yaklaşana kızan teknolojiler

FİLYASYON VE İZOLASYON TAKİBİ

Bu uygulama, testi pozitif çıkmış hastaların koronayı başkalarına da bulaştırma riskine karşı Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirildi. Uygulama, pozitif vakaların toplumun sağlığı için gerekli izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesine yardımcı oluyor. Evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terkederse, telefonlarına uyarı mesajı geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği ‘Hayat Eve Sığar’ uygulaması da bulunduğunuz çevrede koronalı hasta olup olmadığını ve riskli bölgeleri belirtiyor.

KORONA SENSÖRÜ

Northwestern Üniversitesi ufak bir yara bandı şeklinde yapay zekalı koronavirüs sensörü geliştirdi. Boğaza yapıştırılarak kullanılan sensör, bu bölgede yaşanan solunum zorlukları ve öksürük gibi verileri toplayarak bulut sistemine aktarıyor. Ürün, hastaları ve sağlık çalışanlarını hastaneden ayrıldıktan sonra da dahil olmak üzere yeni koronavirüs belirtileri açısından izlemeye yardımcı oluyor.

WIPELOT

Yerli sosyal mesafe uyarı sistemi, kalabalık işletmelerde birbirine güvenli mesafeden fazla yaklaşan çalışanları uyarıyor. Bu da personel kartlarını birbirine tanımlayarak gerçekleşiyor. İki kişi 1 metreden fazla yaklaşınca kartlar titreşim yapıyor. Sosyal mesafe ihlal edildiği sürece kartlar titremeye devam ediyor. Wipelot sistemi personel kartlarına olduğu gibi istendiğinde çalışanın kemerine ya da baretine de tanımlanabiliyor. Radyo frekanslı tanımlama yapan sistem, personelin ani gelişen hastalığında da uyarı veriyor.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKA

Landing AI adlı teknoloji şirketi, insanlar arasındaki sosyal mesafeyi tespit eden bir yapay zeka aracı geliştirdi. Bulunduğu bölgedeki kamera verilerinden yararlanan yapay zeka, insanların birbirleriyle güvenli mesafede durup durmadıklarını algılıyor ve kişilerin etrafında dikdörtgen çerçeveler çiziyor. Çerçeveler yeşil renkli ise sosyal mesafeye uyulduğu anlamına geliyor. Sosyal mesafeye uymayanlar ise kırmızı kutucuk içine alınıyor. Bu kişiler görevlilere sinyal yoluyla bildiriliyor.

Haberin Devamı

Yaklaşana kızan teknolojiler

MESAFE KAMERASI

Securitas’ın geliştirdiği bu 3 boyutlu kameralı sistem AVM, perakende mağazaları ve hastane odaklı tasarlandı. Kalabalık oluştuğu ya da kişilerin birbirine yaklaştığı an alarm veren bu sistem, gelişmiş video analiz yazılımları sayesinde pek çok güvenlik senaryoları ile de entegre edilebiliyor. Bu sosyal mesafeyi koruyucu güvenlik sistemi akıllı telefonlarla da senkronize olabiliyor.

Yaklaşana kızan teknolojiler

HAFTANIN OLAYI

OPPO DEVLERE MEYDAN OKUYOR

Çinli teknoloji devi Oppo yeni telefonu Reno3 Pro’yu Türkiye’de 6.599 TL’den satışa sundu. 6.5 inç ekrana sahip cihazda 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza bulunuyor. Ana kamerası 48 MP olan cihazda 13 MP Telefoto Lens, 8 MP Ultra Geniş Açılı, 2 MP de siyah beyaz kamera yer alıyor. Telefonun selfie kamerası ise 32 MP. Normal kullanımda 3 gün giden bataryaya sahip telefon gücünü Qualcomm Snapdragon 765G işlemciden alıyor. Cihaz bu özellikleriyle Samsung S20, iPhone 11 Pro ve Huawei P40’a meydan okuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder