Murat Gülderen Yaşlıya özel teknoloji
HABERİ PAYLAŞ

Yaşlıya özel teknoloji

Yapay zekanın gücüyle hızla gelişen tıp teknolojisi sayesinde ortalama insan ömrü uzuyor. 2 sene içinde uzaktan ameliyatlar da yaygınlaşmaya başlayacak. Yani Amerika’daki bir doktor oturduğu yerden Diyarbakır’daki hastanın ameliyatına girebilecek. Hasta kontrolleri özel mobil sağlık uygulamaları üzerinden anlık olarak yapılacak. Kısaca dijital dünya hayatın olmazsa olmazı...

KORKMAYA GEREK YOK

Ancak tüm bunlara rağmen Türkiye dahil dünya genelinde özellikle 70’li yaşların üzerindeki milyonlarca kişi akıllı teknolojiden uzak duruyor ve ısrarla öğrenmek istemiyor. Çoğu da ‘Ben zaten bunu kullanamam’ deyip kestirip atıyor. Bu davranışlarda elbette sanal dünyada cirit atan ‘dolandırıcıların’ da etkisi büyük. Ancak onlardan korunmak da çok basit...

Haberin Devamı

SADECE BİRKAÇ DAKİKA

Bu hafta size çeşitli uygulamalarla akıllı telefonunuzu nasıl yöneteceğinizi anlattık. Sadece birkaç dakika içerisinde öğrenilebilecek kadar basitleştirilen akıllı teknolojiler, isterseniz telefonunuzun tuşlarını, hatta okuduğunuz bir metnin yazılarını bile tek bir dokunuşla büyütebiliyor. En önemlisi ise sağlığınızla ilgili kontolleri yapıp size, doktorunuza ve yakınlarınıza haber veriyor.

İNTERNETLE TANIŞIN

Açar açmaz telefonunuz zaten kurulum için sizi yönlendiriyor. 3-5 dakika içinde de cihazınız hazır hale geliyor. Ancak telefonunuzun akıllı özelliklerini kullanmanız için internet bağlantısına ihtiyacınız var. ‘Her an her yerde internetim olsun’ derseniz hattınızın interneti muhakkak olmalı. Ancak telefonunuzun kablosuz internet bağlantısını desteklediğini de aklınızdan çıkarmayın. İşte akıllı dünyada yapmanız gerekenler:

YAŞLILAR İÇİN TELEFON

Akıllı telefonlara yüklü olarak gelen ‘AppStore ve ‘Playstore’ adlı uygulama mağazaları vardır. Burada ise hayatınızı kolaylaştıcı yüzlerce uygulama... Örneğin küçük yazıları göremiyorsanız ‘Yaşlılar için telefon’ adlı bu uygulamayı indirip otomatik olarak telefonuzun yazılarını ciddi oranda büyütebilir ve işlemlerinizi çok daha rahat yapabilirsiniz. Buna benzer bir uygulama da Magnify. Bu da büyüteç yardımıyla harfleri ve sayıları irileştiriyor.

Haberin Devamı

SENIOR PEOPLE MINGLE

Uygulama mağazasında sağlık dışında kendi yaşıtınız yani 50-60 ve 70 yaşlarında arkadaşlar bulacağınız platformlar da yer alıyor. Bunların başında ise Senior People Mingle geliyor. Burada görüntülü randevulaşma, mesajlaşma ve özel sohbet odaları da yer alıyor.

İLAÇ ALARMI

Almanız gereken ilaçlarınızı ve dozajını zamanı geldiğinde sesli olarak hatırlatan bu uygulama aynı zamanda sizin ruh sağlığınızı, tansiyon ve kilo ölçümlerinizi,kan şekerinizi, depresyon halinizi de anlık olarak takip edebiliyor. Siz bu ölçümleri istediğiniz zaman kaydedip doktorunuzla da paylaşabilirsiniz.

KARDİYOGRAF

Bu da kalbinizin atış hızını ölçen bir uygulama. Bunun için tek yapmanız gereken parmağınızı kameranın üzerine tutup başlat düğmesine basmak ve 30 saniye beklemek. Özellikle spor yaparken ya da stresli bir dönemdeyken ciddi faydalı olan bu tür uygulamalar telefonunuza yüklü olarak da geliyor. Bu uygulamalarda uyku takibinden, kalori miktarına, yaptığınız yoldan yediğiniz yemeğin besin değerine kadar pek çok analiz yapılıyor.

Haberin Devamı

KORUMA KALKANLARI

Telefonunuzu olası virüslere karşı korumak için de yine çok güçlü ücretsiz antivirüs programları yer alıyor. Bunlardan Avast, Clean Master, Eset, Security Master, Kaspersky, 360 security, Norton, Comodo’dan birini seçip telefonunuza koruma kalkanı yapabilirsiniz.

SIMPLE LAUNCHER

Bu uygulama da okuma ve yazma için büyük yazı tipleri sunmasının yanında, seçtiğiniz önemli kişileri fotoğraflarına göre bulmanızı ve hızlı aramanızı sağlıyor. Acil yardım yani ‘SOS’ tuşu olan uygulamada ayrıca konum gösterme ve hava durumu tahmin etme özellikleri de bulunuyor.

BEYİN EĞİTİMİ

Yaş ilerledikten sonra bellek ve konsantrasyonu sağlıklı tutabilmek için çeşitli egzersizler yapmak gerekiyor. Bu uygulamada da ‘matematik’, ‘hızlı karar verme’, ‘kelime mücadelesi’ gibi beyin becerilerini zorlayacak 20 oyun egzersizi var. Bunu günde 10 dakika bile oynamak ciddi fayda sağlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder