Murat Gülderen Yerli markalardan çevreci çözümler
HABERİ PAYLAŞ

Yerli markalardan çevreci çözümler

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı IFA Berlin açıldı. En büyük salonlarda yer alan Arçelik ve Vestel, en yeni yapay zekalı ürünleriyle gövde gösterisi yaptı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı (IFA 2023), bu yıl 99’uncu kez kapılarını açtı. 5 Eylül’e kadar devam edecek etkinlikte Türkiye’nin teknoloji devleri Arçelik ve Vestel de görkemli stantlarıyla yer aldı. ‘Sürdürülebilirlik’ temasının vurgulandığı fuara bu yıl 150 ülkeden 200 bine yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Bu yıl fuarda ayrıca ‘Robotlar Evi’ adlı konsept alan da kuruldu. Burada ziyaretçiler, farklı robotları deneyimleme ve etkileşime geçme şansı bulacak. İşte yerli devlerin dünya sahnesine sunduğu devrim niteliğindeki akıllı cihazları:

Haberin Devamı

Yerli markalardan çevreci çözümler

YAPAY ZEKALI ÇAMAŞIR MAKINESİ

Arçelik, fuara Grundig ve Beko markalarıyla enerji ve su tasarrufunu maksimum düzeye çıkaran cihazlarıyla katıldı. Grundig’in yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ‘AI Sence’ çamaşır makinesi ilk kez burada görücüye çıktı. Makine, akıllı sensörleri sayesinde kumaş türünü, yükleme miktarını, kirlilik ve durulama seviyesini otomatik olarak tespit edebiliyor. Sensörlerden elde edilen veriler ve otomatik dozajlama sayesinde en doğru yıkama adımlarını oluştururken deterjan, su ve enerji tüketimini en ideal seviyede tutuyor. Durulama performansı da yine akıllı sensörler tarafından takip ediliyor.

Yerli markalardan çevreci çözümler

YÜZDE 28’İ ÇEVRECİ ÜRÜNLERDEN YAPILDI

Bu ürünü Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yetiştirmek için çok çalıştıklarını belirten Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “AI Sense çamaşır makinesi ekim ayından itibaren Türkiye’de de satışa çıkacak. Makinedeki akıllı sensörler en doğru yıkama adımlarını oluştururken; deterjan, su ve enerji tüketimini en ideal seviyede tutuyor. Sıvı deterjan kullanımına imkan veren otomatik dozajlama özelliği sayesinde bu özelliğe sahip olmayan ürünlere kıyasla yaşam döngüsü boyunca yüzde 32 daha düşük karbon ayak izine sahip” dedi.

TASARRUFTA SINIRLARI ZORLADI

A enerji sınıfı makinelere göre yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan Watercare çamaşır makinesi ise özel kanat teknolojisi sayesinde kıyafetleri optimum ve nazik şekilde temizlerken, makinede bulunan sensör ise suyun doğrudan kıyafetlere püskürtülmesini sağlıyor. Yine bu yıl ilk kez tanıtılan Beko’nun Energyspin teknolojili çamaşır makineleri, enerji tüketimini yüzde 35 azaltıyor. Grundig IFA’da ayrıca A enerji sınıfındaki ürünlerden yüzde 20 daha az enerji tüketen bulaşık makinesini de tanıttı. Ankastre bulaşık makinesi serisi mükemmel temizleme performansı ve kolay montaj çözümleri sunmasının yanı sıra 38dBA A Ses Seviyesi ile Avrupa’da sınıfındaki en sessiz çalışan ürün olma özelliğine sahip.

Haberin Devamı

KIRIŞMAYI ÖNLEYEN KURUTUCU GELİŞTİRDİ

Grundig’in IFA’da sergilediği sürdürülebilir teknolojilerden biri de VarioDry çamaşır kurutucu. Bu teknolojide hassas yıkama, tambur hareketi olmadan düz kurutma ve sessiz yıkama olmak üzere 3 önemli özellik bulunuyor. Tüm programlarda hassas kurutma sağlayan VarioDry kurutma makinesinde kırışma önleme fonksiyonu da mevcut. Ürün, giysilerin her yerini eşit kurutuyor ve çekme riskini minimize ediyor. Giysilerin daha uzun süre kullanılabilmesini sağlayan VarioDry kurutucu nevresim gibi tekstillerde dolanmayı ve iç içe geçme problemini ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı

GELECEĞİN İHTİYACI ŞİMDİDEN KARŞILANDI

Vestel, 3 bin metrekare alana kurulu sergi alanında tüketici elektroniği, beyaz eşyalar, akıllı ürünler, elektrikli araç şarj cihazları, profesyonel ekranlar, otomotiv ve batarya çözümleri gibi pek çok dalda geliştirdiği ürünleri dünya sahnesine çıkarıyor. Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ergün Güler, amaçlarının 2050 yılına kadar tüm değer zincirinde net sıfıra ulaşmak ve sürdürülebilir geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler geliştirmek olduğunu söyledi.

4 YILDA 4 KAT BÜYÜMEYİ BAŞARDI

Güler, üretimde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kaynak verimliliği ve su yönetimine odaklandıklarını kaydetti. Marka değerini 4 yılda 4 kat büyüttüklerine dikkat çeken Güler, “Zorlu Grubu’nun sürdürülebilirlik stratejisi Akıllı Hayat 2030 kapsamında teknolojinin gücüyle tüm değer zincirinde insan odaklı dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Vestel bugün 927 milyon dolar marka değerine ulaştı ve Türkiye’nin en büyük 3 markasından biri oldu. Hedefimiz en kısa sürede 2 milyar dolar marka değerine ulaşmak ve Türkiye’nin en büyük markası olmak” diye konuştu.

SAMSUNG VE LG İLE İŞBİRLİĞİ

Şirket, geçen yıl ev ekosisteminde daha fazla seçenek sunma misyonuyla kurulan Home Connectivity Alliance (HCA) platformunun yönetim kurulu üyesi olmuştu. Vestel, HCA üyeliği kapsamında Samsung ile ilk işbirliğini de gerçekleştirdi. Buna göre, Vestel’in VeeZy uygulamasından Samsung’un tüm akıllı beyaz eşyaları ve Vestel’in ürettiği tüm akıllı beyaz eşyalar ise Samsung SmartThings mobil uygulamasından karşılıklı kontrol edilebilecek. Diğer işbirliği ise yıl sonunda LG ile aynı kapsamda devreye alınacak. VeeZy ve LG ThinQ uygulamaları ile her iki firmanın da akıllı beyaz eşyaları karşılıklı olarak kontrol edilebilecek.

EVDE YEŞİL ENERJİ

Şirketin fuarda sergilediği konut enerji depolama çözümleri, evlerde kurulan güneş panellerinin ürettiği fazla enerjiyi verimli şekilde kullanmayı sağlıyor. Depolanan enerji istendiğinde veya herhangi bir elektrik kesintisi durumunda tüm elektronik cihazları sorunsuz kullanmaya imkan tanıyor.

GIDA İSRAFINA SON

Gıdaların raf ömürlerini ortalama sekiz kat artıran ‘Vakum Teknolojili Buzdolabı’, yoğurt, ekmek hamuru, kefir, sirke ve turşu gibi farklı yiyecek ve içeceğin fermente edilmesini sağlıyor. Buzdolabındaki özel sensörler sayesinde her bir yumurtanın raf ömrünü izlemek de mümkün. Epochal da, Vestel’in en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri oldu.

Yerli markalardan çevreci çözümler

BATARYA ŞOVU

Vestel ayrıca, yine sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında IFA’da da elektrikli araç şarj ünitelerine (EVC) geniş yer verdi. Fuarda EVC01, EVC04, EVC06, EVC10 ve EVC3HP gibi ürünlerin yanı sıra elektrikli bisiklet bataryaları, telekom ESS bataryası, konut enerji depolama çözümleri ve 2024 yılında kullanıma sunulacak konteynerli enerji depolama sistemi yer aldı. Vestel, tüm batarya çözümleri ile bireylerin yeşil ekosisteme katkıda bulunmasını sağlıyor.

EVDE KESİNTİSİZ BAĞLANTI

Samsung Electronics, IFA 2023 Fuarı’nda, bağlantılı ev cihazlarına yönelik yeni teknolojilerini sergiledi. SmartThings ekosistemi, 285 milyon kullanıcının, evlerini kişiselleştirmesine, tek uygulama ile birden fazla cihaz ve ev aleti arasında bağlantı kurmasına imkan tanıyor. Samsung Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, SmartThings vizyonuyla evleri daha akıllı ve verimli hale getirmeye odaklandıklarını söyledi.

Öte yandan Samsung, Avrupa çapında yürüttüğü tüketici araştırmasını paylaştı. Katılımcıların yüzde 77’si sadece maddi tasarruf için değil, çevreye de fayda sağlamak için, enerji tasarrufu sağlayan ürünleri araştırdıklarını belirtiyor. Avrupa’da artan enerji fiyatlarıyla birlikte, ankete katılanların yüzde 72’si evlerindeki cihazları çalıştırmanın maliyetiyle ilgili endişeli. Avrupalıların dörtte biri, evlerinin akıllı teknolojilerle donatılmış olmasını önemsiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder