Murat Gülderen Yeşil patent rüzgarı
HABERİ PAYLAŞ

Yeşil patent rüzgarı

KOBİ’lerin sürdürülebilir üretime geçiş yapmaları için başlatılan ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’, aynı zamanda ‘yeşil patent’ konusunda da büyük fırsatlar sunuyor. Konuya dikkat çeken Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz, “Ekonomimizin daha üretken, daha rekabetçi, daha çevre dostu olmasını yeşil patent sayısını artırarak sağlayabiliriz” dedi.

BAŞVURULAR SÜRÜYOR

Küçük ve Ortaölçekli İşletmelerin (KOBİ) çevre dostu üretim yöntemlerine geçiş yapmalarına yardımcı olmak için geliştirilen ‘Yeşil Sanayi Destek Programı’na başvurular tüm hızıyla devam ediyor. Programa 30 Kasım 2024 tarihine kadar KOSGEB’in resmi internet sitesinden başvuru yapılabiliyor. Proje üst limitleri ‘Güneş Enerjisi Projeleri’ için 14 milyon TL, ‘Temiz ve Döngüsel Ekonomi Projeleri’ içinse 4 milyon TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı

ÇEVRECİ BULUŞLAR

Konuya ilişkin konuşan Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz, bu projenin ‘yeşil patent’ sayısını artırmak için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “Bir buluş eğer çevre kirliliğini azaltma, doğal kaynakları koruma ve iklim değişikliğini hafifletmeye yardımcı olmuşsa ‘yeşil patent’ olarak sınıflandırılır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında dünyada özellikle son 5 yılda, ‘iklim değişikliği’ temasıyla 3 milyondan fazla patent tescil edildi. Bu sürece hizmet eden her fikir, buluş, proje, muhakkak korumaya alınmalı. Bu da ülkemizdeki yeşil patent sayısını artıracaktır. Yamankaradeniz, yeşil patentin önemini ve faydalarını da şu maddelerde anlattı:

Yeşil patent rüzgarı

BU TESCİLİN ÖNEMİ NEDİR?

Çevreye duyarlı teknolojilerin geliştirilmesini ve bunların küresel ölçekte yaygınlaşmasını teşvik eder.

Atık azaltımı ve geri dönüşüm gibi çevresel uygulamaları teşvik eder.

Yeşil ekonomiyi güçlendirir, uluslararası rekabet gücünü artırır.

Pazar payı ve marka imajını geliştirir.

Vergi indirimleri ve teşvikler gibi avantajları olur.

Yeşil patentler, şirketlerin sosyal sorumluluklarını yerine getirdiğini gösterir. Bu da olumlu bir kurumsal imaj oluşturur.

Yeşil patent sayısının artması, ekonominin doğaya daha saygılı aktörler kazanması anlamına gelir.

Haberin Devamı

YEŞİL DESTEK’TE NELER VAR?

Faruk Yamankaradeniz, Yeşil Destek Programı’nda neler olduğunu da şöyle özetledi: Güneş paneli kurdurmak isteyenlere 14 milyon TL’ye kadar, enerji, su ve hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü ve döngüsel ekonomi alanlarında yatırım yapmak isteyenlere ise 4 milyon TL’ye kadar destek verilmesi öngörülüyor. Bu destek miktarları, kredi formatında, yani geri ödemeli olacak ancak hem ilk 12 ay geri ödeme söz konusu olmayacak hem de geri ödeme süresi 36 ay olacak.

EN FAZLA 12 AY

Destek oranları, güneş enerjisi projeleri için yüzde 60, sanayide temiz ve döngüsel ekonomi projeleri için ise yüzde 70 olarak belirlenmiş durumda. 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde hasar gören firmalar için ise bu oranlar yüzde 90’lara kadar ulaşıyor. Bu arada gerçekleştirilecek projenin süresi de en az 8 en fazla 12 ay olabilecek. Onaylanan proje ayrıca ödemesinin yüzde 50’sini erkenden alabilecek.

Haberin Devamı

GENÇ KADINLARA İSTİHDAM TEŞVİĞİ

Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan 3.2 milyon genç kadının güçlenmeleri ve ekonomik hayata katılmaları için başlatılan ‘Geleceğini Kuran Genç Kadınlar’ projesinin mentorluk programında ikinci dönem başvuruları başladı. Destekten yararlanmak isteyen 18-29 yaş arasındaki kadınlar programa www.geleceginikurangenckadinlar.org/ mentorluk üzerinden ulaşılabiliyor. Son başvuru tarihi ise 19 Nisan 2024.

Yeşil patent rüzgarı

FIRSATLAR HARITASI

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde gerçekleşen projenin en önemli araçlarından biri olan ‘Fırsatlar Haritası’, kadınların Türkiye haritası üzerinden kendilerine en yakın iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına ulaşmalarını sağlıyor. Şimdiye kadar 2 bine yakın fırsatın yer aldığı haritada kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının fırsatlarına yer veriliyor.

MÜZİK BORSASI KAPILARINI AÇTI

İTÜ Çekirdek girişimi Parça. io, müzik borsasının kapılarını yatırımcılara açıyor. Platform, sanatçılar ve yapım şirketleri ile geliştirdiği iş modeli sayesinde dijital dinlenme oranlarına göre düzenli gelir elde etme fırsatı sunuyor. Parca.io CEO’su Tezcan Turasan, “Müzikseverlere şarkıların gelir haklarına ortak olma imkanı sunuyoruz. Sanatçılarla ve yapım şirketleri ile anlaşmalar yaparak, müzikseverlerin müzik dünyasının bir parçası olabilmesine olanak tanıyoruz” dedi.

KARGODA REKOR TASARRUF SAĞLADI

TASARRUF SAĞLADI E-ticaret altyapıları ile entegre çalışan kargo aracılık platformu Kargonomi, kurulğu 2022 yılından bu yana KOBİ’lere 15 milyon TL tasarruf sağladıklarını açıkladı. Şirketin Genel Müdürü Ersin Ekinci, “Kargonomi, her gönderi için en uygun fiyatı seçen bir model üzerinde çalışıyor. Kullanıcı sayısı 1 yıl içinde 9 bine ulaştı. Toplamda 500 bin kargo gönderisi gerçekleştirdik. Şu anda sistemimizde Aras, Mng, Sürat, Sendeo, PTT ve Hepsijet firmaları bulunuyor” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder