Nedim Şener Bu kare binlerce sayfa rapora bedel
HABERİ PAYLAŞ

Bu kare binlerce sayfa rapora bedel

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için gazeteciler bir süredir nöbetçi genel yayın yönetmeni koltuğuna oturuyor. 3 Mayıs’ta başlayan bu dayanışma eyleminde bugüne kadar 44 gazeteci o koltuğa oturdu. Amaç gazetenin içeriğini belirlemekten çok bir dayanışma. Bugüne kadar Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturanlardan 37’si hakkında “Terör örgütü propagandası” iddiasıyla soruşturma açıldı.

Birçok isim savcılığa çağrıldı. Gidip ifadelerini verdiler. Ancak dün hiç beklenmeyen bir şey oldu. Nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığı için savcılığa giden altı isimden üçü; Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu tutuklandı.

Haberin Devamı



Ahmet Nesin, Şebnem Korur Fincancı gibi tutuklanan Erol Önderoğlu kelepçelendi.

Oysa daha önce aynı iddiayla ifade veren gazeteciler savcılıktan serbest kalmışlardı. Ama nedense Fincancı, Nesin ve Önderoğlu tutuklandı.

Basın özgürlüğü savaşçısı

Bu üç kişinin adı terörle değil, insan hakları, demokrasi, basın özgürlüğü ile yan yana getirilebilir. Erol Önderoğlu, yıllardan beri Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) temsilcisi. Gazetecilerin tüm davalarını yakından izler, bunları dönemsel olarak raporlaştırır. Dünyanın, Türkiye basını hakkında sözüne itibar ettiği birkaç isimden birisidir.

Özenli, mütevazı kişiliğiyle hepimizin üzerinde hakkı olan onurlu bir gazetecidir. Elbette hepimiz gazeteciyiz ve Türkiye’de yaşıyoruz. Onun da ifade verebileceğini hatta yargılanabileceğini düşünebilirdim ama tutuklanıp kollarına kelepçe vurulacağını hiç ama hiç düşünemezdim.

Aynı şekilde Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı için de böyle bir suçlamayla tutuklama kararını hiç kimse, ne dünyaya, ne Türkiye’ye ne kendi vicdanına anlatabilir. İktidar, “Dünyanın en özgür basını Türkiye’de” diye propaganda yaptıkça Erol Önderoğlu basın ve ifade özgürlüğü ihlallerini sayfalar dolusu raporlaştırırdı. O raporlar elbette sonuçlar yarattı. Ama kollarına takılan kelepçeli fotoğrafı tüm dünyaya Türkiye’de basın özgürlüğü ihlali konusunda binlerce sayfa rapordan daha etkili olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder