Nedim Şener Trump’a verilen PKK/PYD raporu
HABERİ PAYLAŞ

Trump’a verilen PKK/PYD raporu

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'a YPG ile ilgili bir mektup göndermiş.

Mattis, YPG'ye verilen silah ve teçhizatın fotoğraflı envanterinin tutulduğunu ve IŞİD ile mücadele sonrası geri alınacağını ifade etmiş. IŞİD ile mücadelenin kaç yıl süreceği öngörülemezken Mattis bir türlü asıl meseleye gelmemiş anlaşılan.

ABD yönetimi PYD/YPG’nin terör örgütü PKK’nın uzantısı olduğunu bir türlü kabul etmiyor. Bir gün gelip kullandıkları silahın kendilerini de vuracağını öngöremiyorlar; tıpkı El Kaide gibi. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan son ABD gezisinde ABD Başkanı Trump’a PKK/PYD ilgili bir rapor verdi. Polis Akademisi tarafından Bayram Ali Soner, Ömer Aslan ve Hasan Kıyıcı imzasıyla yayınlanan rapor, “PKK’nın Bölgesel Terör Ağı Yapılanması” isimi taşıyor. PKK’yı terör örgütü olarak tanıyan ama uzantısı PYD/YPG ile işbirliği yapan ABD’ye yönelik uyarılar da içeriyor.

Raporda PKK’nın stratejisi şöyle anlatılıyor: “Terör ağı yapılanma stratejisi, örgütün yetkilerini ve etki alanını tamamen kollarına devretmesi anlamına gelmemektedir. El-Kaide’nin Usame Bin Ladin’in 2011 yılında öldürülmesinin ardından merkezi yapısının önemini kısmen korumaya devam etmesi gibi, PKK örneğinde de halen çok 6 güçlü bir ‘PKK merkezi’ bulunmaktadır”.

Tarihi uyarı

PKK’nın bölgede başka silahlı terör örgütleriyle işbirliği yaptığı da biliniyor. Rapor Suriye’nin bu gruplar için anlamını şöyle tarif ediyor; “Suriye’nin kuzeyi, suça bulaşmış, silah eğitimi almış ve radikalleşmiş militanlar arasında çok farklı ulus-aşırı bağlantıların ve tanışıklıkların oluşturulduğu bir yer haline geldi.” Peki ileride Suriye’deki şartlar değiştiğinde bu örgütlerin hedefi neresi olacak?

Cevap: “Suriye’nin kuzeyinde alan tanınması ve eylem kabiliyetlerinin bu şekilde artmasına imkan tanınması orta ve uzun vadede Avrupa güvenliği açısından büyük riskler barındırmaktadır. Önemli bir kısmı NATO üyesi ülkelerden gelen bu yabancı terörist savaşçıların bir NATO üyesi ülkeyi hedef alan ulus-aşırı bir terör örgütünün yanında o NATO üyesinin vatandaşlarını hedef almaları NATO ve Batı ittifakı için de bir kriz anlamına gelecektir.” Uzun lafın kısası rapor “Kullandığınız silah bir gün size döner” diyor.

Tıpkı El Kaide’nin IŞİD adı altında Batı’yı vurması gibi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder