Nihat Dik Uzun yaşamanın sırrı “TELOMER”
HABERİ PAYLAŞ

Uzun yaşamanın sırrı “TELOMER”

Sevgili okurlarım bu hafta size yaşlanma belirtilerini geciktirecek ve yaşlılığın getirdiği sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olacak bir içerik hazırladım.

TELOMER

Telomer nedir ne işe yarar?

Telomer her bir DNA sarmalının ucunda bulunan ve kromozomları koruyan parçalardır. Vücudumuzdaki tüm hücrelerdeki DNA sarmallarının ucunda bulunurlar. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının ucundaki plastik parçalara benziyorlar. Bu bölgeler iplikcikler şeklinde uzantılar halinde sentezlenirler.

Uzun yaşamanın sırrı “TELOMER”

Bugün yaşlanmayı etkileyen genetik kısımda farklı etmenlerin yanı sıra telomerin önemli rol oynadığını biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Telomer yoksa hastalık var...

Telomerler çok hızlı kısaldığında yaşlanma belirtileri de hızlanmaktadır. Kısa telomerler damar sertliği, Alzheimer ve demans gibi mental hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca telomer eksikliği psikolojik stres oluşumuna, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve obezite oluşumuna neden olmaktadır.

Uzun yaşamanın sırrı “TELOMER”

Yaşlanma; sadece deride oluşan kırışıklıklardan ibaret değildir. Telomer kısalınca vücut yeteri kadar enerji üretemez ve yaşla beraber kas güçsüzlüğü artar, nöronların hızı düşer, vücut ısısı azalır ve geri dönüşümsüz yaşlanma hızı maksimuma ulaşır. Yapılan son araştırmalar hızlı yaşlanma, düzensiz hücre çoğalmaları ve kanserin telomerle ilişkisini ortaya koyuyor. Telomeraz enzimlerini besleyen önlemler alınması durumunda kanserin önlenebileceği iddia ediliyor.

Telomerleri uzatmak mümkün mü?

Telomerleri uzun tutmanın en iyi yolu öncelikle onların kısalmasını engellemektir. Bu da aslında herkesin gayet iyi bildiği sağlıklı yaşam kurallarını uygulamaktan geçer. Telomer kısalmasını önlemek için anti-aging özelliği olan yiyecekler; C,D, E vitaminleri, Omega 3 tüketilmelidir. Sigara, alkol, stres, depresyondan uzak durulmalı ve hareketli yaşam gibi aslında sağlıklı yaşam için gerekli olan temel prensipler uygulanmalıdır.

Uzun yaşamanın sırrı “TELOMER”

Sağlıklı yaşam prensibi ve sağlıklı beslenme kurallarına ilave doktorunuza danışarak telomeri besin takviyesi olarak dışarıdan da alabilirsiniz. Yaşlanmaya telomer uzunluğundaki kısalmalar sebep olduğundan telemori dışardan takviye yoluyla almak son derece faydalıdır.

Haberin Devamı

Önümüzdeki hafta sorularınızla yine sizlerle olacağım.

Sağlıkla kalın…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder