Op. Dr. Esra Çelik Şenel Genital estetik tabu olmaktan çıktı
HABERİ PAYLAŞ

Genital estetik tabu olmaktan çıktı

Son yıllarda yüz ve tüm vücut için ameliyatlı ve ameliyatsız uygulamalarda hızla artış olurken, genital estetik uygulamalar da bundan nasibini aldı.

Vulvovajinal güzellik deyince ne anlıyoruz?

- Genç şekil

- Genç kız vulvası gibi küçük, tüysüz, pembe renkli,

- Simetrik küçük iç dudaklar büyük dudaklar tarafından örtülmeli,

- Elastik, kasılabilen ve sıkı vajina,

- Mons pubiste Venüs tepesi denen kabarıklık,

- V şeklinde olması,

- G noktasının varlığı,

- Görünmeyen ve duyarlı klitoris.

İlerleyen yaşla beraber genital bölgede nasıl değişiklikler oluyor?

- Küçük dudaklar (labium minor) uzar ve büyür.

- Büyük dudaklar dolgunluğunu kaybedebilir.

Haberin Devamı

- Anogenital bölgede renk koyulaşır.

- Vajinal kaslarda gevşeme ve vajina genişler.

- Vajina duyarlılığı azalır.

- Vajinal kuruluk yaşanır.

- Vajinal enfeksiyonlara eğilim artar.

- G noktasının belirginliği azalır.

- Seks arzusu ve duyarlılığı azalır.

Bu durumlar nasıl tedavi edilebilir?

- Labium minorların (küçük dudakların) büyümesi ve uzaması için neler yapabiliriz?

Bu durumda labium minor estetiği yapılmalı. Labium minorlar cerrahi yöntemle küçültülür ve genç kızlık dönemindeki gibi labium majorların (büyük dudakların) iç kısmında kalması hedeflenir. Bu işlem kama şeklinde eksizyon, flep tekniği gibi yöntemler kullanılarak lokal anestezi ve sedasyon veya genel anestezi ile yapılabilir. Ortalama yarım saat sürer. Dikişler kendi kendine erşir ve düşer. İşlem sonrası dar kot pantolon gibi kıyafetler giyilmemesi, rahat ve bol elbiseler tercih edilmesi gerekir. 2-3 hafta cinsel ilişki yasaklanır.

Genital estetik tabu olmaktan çıktı

- Büyük dudaklar, yani labium majuslar küçük dudakları örtmüyorsa ne yapılır?

Zamanla içi boşalan büyük dudaklar gevşek ve buruşuk bir görünüm alır. Bunu düzeltmenin birkaç yolu var. Bunlardan birincisi yağ enjeksiyonu. Yağ dokusu hastadan enjektörle alınır ve ince ucu künt kanüllerle labium majuslara enjekte edilir. Verilen yağın hemen hemen yarısı erimeden kalır. Bu bir çeşit doku aşılamasıdır. Ek olarak yağ dokusu filtre edilerek nanofat haline getirilir ve labium majuslar başta olmak üzere tüm genital bölgeye enjekte edilir. Bunun amacı yağ dokusu içindeki mezenkimal kök hücre ve stromal vasküler fraksiyonun cilt gençleştirici etkisi ile cildi yenilemesi, pürüzsüzleştirmesi ve rengini açmaya yardımcı olmasıdır. Yağ dokusu ciltte inanılmaz bir tedavi edici özelliğe sahiptir. Yağ dokusu istemeyenler veya daha pratik olduğu için tercih edilen hyaluronik asitli dolgu enjeksiyonları da ikinci seçenek. Genellikle seçilen dolgunun cinsine göre 6 ay-1.5 sene arasında dayanır. Sonrasında işlem tekrarlanmalı.

Haberin Devamı

- Vajinal kaslarda gevşeme, vajinada genişleme, duyarlılığın azalması, kuruluk, enfeksiyonlara duyarlılığın artması durumlarında neler yapılabilir?

Bu şikayetler için önce hasta muayene edilir. Eğer vajinal genişleme belli bir miktardan fazla değilse vajinal lazer ve/veya vajinal radyofrekans uygulanabilir. Vajinal uygulamalardan önce vajinal smear alınması ve rahim ağzının değerlendirilerek ayrıntılı bir muayene yapılması önemli. Hasta kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından muayene edilir. Gerekli tetkikler yapılır. Vajinal lazer tercih edilmesi durumunda işlem 10 dakika sürer. Benim kliniğimde kullanmayı tercih ettiğim laser, vajina için özel bir atım sistemine sahip CO2 fraksiyonel lazer olan, Mona Lisa Touch laser. Vajina içerisine oturtulan bir başlık aracılığıyla vajina duvarlarına çepeçevre atım yapılır. Vajinal mukozada ısı sütunları oluşur ve bunlar kollajeni parçalayarak yeni kollajen yapımını uyarırlar. 2-3 hafta sonra etki görülmeye başlar. Vajina sıkılaşır, bozulmuş mukoza (üst yüzey) yenilendiği için mukozal sekresyonlar normale döner. Vajinal kuruluk düzelir. Vajinal kanal nemlenir, kayganlaşır. Tekrarlayan enfeksiyonlar oluyorsa, bunlar ortadan kalkar, orta derecedeki idrar kaçırmalar tedavi olur. İlk seanstan sonra hastalar farkı hemen görür. 1 ay ara ile 3 seans önerilir. 1-1,5 sene sonra işlem tekrarlanabilir. Cilt bakımı niteliğinde belli aralıklarla yapılması gereken doğal bir uygulamadır.

Haberin Devamı

Bu işlemler sonrası hastalar “Eskiden vajinam havuz gibiydi, şimdi ise o his tamamen kayboldu”, “Bence bu işlem gerçekten çok sağlıklı bir uygulama”, “İlk seanstan sonra bile fayda gördüm”, “Eskiden günde birkaç defa yaprak ped değiştirirdim, şimdi kullanmıyorum bile’’, “Bu kadar iyi geleceğini bilsem daha önce gelirdim, eskiden hapşururken idrarımı tutamıyordum” şeklinde memnuniyetlerini ifade ediyorlar.

Sanırım bugün için yazımız çok uzadı. Genital bölgedeki diğer problemlerin çözümüne önümüzdeki yazımızda yer vermek daha doğru olacak. Bilgi bombardımanına tutmak istemem sizleri.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder