Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olamam diye üzülme
HABERİ PAYLAŞ

Anne olamam diye üzülme

Polikistik over sendromlu kadınların gebe kalması bazen sorun olabilir. Ama yumurtalık rezervleri çok iyi olduğundan küçük yardımla bebeklerini kucaklarına alabiliyorlar. Korunmuyorsanız, adetleriniz düzensizse ve anne olmak istiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Endişeliyim

25 yaşındayım. Adet düzensizliği için doktora gittim. Yumurtalığımda kistler varmış, ilaç verdi, 3 ay kullanmam gerekiyormuş. Yakında evleneceğim. Çocuğum olur mu? Başka bir tedavi görmem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktor polikistik over’i anlatmaya çalışmış. Yaşınız genç ve bebek düşünmediğiniz için doktorunuz size adetlerinizi düzene sokmak için doğum kontrol ilacı başlamış. Bu ilacı 1-1.5 yıl kullanın. Korunmayı bıraktıktan sonra adetlerde düzensizlik varsa o zaman yumurtlamayla ilgili sorununuz olabileceğinden gebe kalabilmek için doktor yardımına ihtiyacınız olabilir. Bu sizi üzmesin. Çünkü polikistik over sendromlu hastaların yumurtalık rezervleri iyi olduğundan moleküler düzeyde başka bir sorun yoksa o zaman yardımcı üreme teknikleriyle kolay hamile kalabilecektir.

Haberin Devamı

Ağrılarım çok

21 yaşındayım. 2 aylık evliyiz ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. “Adetin 7’nci günü uygun” dediler. Denedik ama adet gördüm. Adetim 3-4 gün sürüyor, normal mi? Ağrılarım çok fazla. Ağrı kesici kullanıyorum, adetin kısa sürmesinin nedeni ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç ve henüz sadece 2 aydır çocuk düşünmektesiniz. Korunmayı bıraktıktan 1 yıl içinde kadınların yüzde 80’i, 2 yıl içinde de yüzde 90’ı kendiliğinden hamile kalır. Geri kalan yüzde 10’luk grup infertilite nedeniyle bize başvurur. Adet döngünüze göre yumurtlama zamanı kişiden kişiye değişir ama 7’nci günün sizin yaşınızdaki kadınlar için erken olduğu kanaatindeyim. 10-14’üncü günler arasında denemek şansınızı artırır. Ağrı kesiciler adet miktarınızı azaltabilir kaldı ki 3-4 gün adet görmeyi kısa saymıyoruz. Muayene olun, adetlerinizin neden böyle ağrılı geçtiğini araştırtın. Bazen yumurtalık kistleri ağrı yapabildiğinden öncelikle bu durum elenmeli. 6 ay içinde de gebelik oluşmazsa ilk olarak eşiniz sperm testi yaptırmalı. Sizde kist yoksa ve eşinizin spermleri normalse size önerim 1 yıl kendi kendinize denemeniz.

Haberin Devamı

Gerçekten zararlı mı?

23 yaşındayım. Vajinadan kötü kokular geliyor. Bu yüzden vajina için kullanılan jellerle vajinal duş yapıyorum. Ama bir arkadaşım bunun zararlı olabileceğini söyledi. Sizce bu doğru mu, gerçekten bir zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina içine uygulanan jelleri pek önermiyoruz. Çünkü bu yapılar vajinanın ph dengesini bozarak bakterilerin bu bölgede daha rahat üremesine neden oluyor. Bu jelleri gereksiz yere kullanmak yerine öncelikle kokunun neden olduğunun araştırılması gerekir. Bunun için de bir kadın doğum uzmanına başvurarak gerekirse vajinal kültürler aldırmanızı ve enfeksiyon varsa bunu gidererek kalıcı olarak kokudan kurtulmanızı daha doğru buluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder