Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmanıza engel değil
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmanıza engel değil

Vajinal smear sonucu rahim ağzında bir lezyon saptandıysa zamanında duruma müdahale etmek gerekir. Deneyimli bir hekim tarafından operasyon gerçekleştiğinde sorun olmaz.

Rahim ağzı alınacakmış

Doktor, rahim ağzı kanseri testi yaptı. Sonuçları size yazıyorum. Ameliyatla rahim ağzımın bir kısmının alınmasını önerdi. Çok korktum. Henüz evli değilim, ilerde hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal smear sonucunuzda HPV virüsüne bağlı olarak kansere doğru ilerleyen bir lezyon saptanmış. Henüz kanser değil, öncelikle panik olmayın. Ancak şu anda buna müdahale edilmezse yıllar içinde rahim ağzı kanserine dönüşme riski vardır. Size önerim öncelikle kolposkopi denilen bir işlemle rahim ağzınızın başka bir yerinde CIN 2’den (HGSIL) daha ileri bir lezyon var mı baktırmanız. Ardından da vakit kaybetmeden konizasyon denilen bir cerrahi işlemle etkilenmiş bölgeyi çıkarttırmanız. Deneyimli ellerde yapıldığında işlemin komplikasyonu epey düşüktür. Ayrıca ileride gebe kalmanızda herhangi bir engel oluşturmaz. Ancak nadiren erken doğuma yol açabileceğinden gebelik boyunca rahim ağzınızın sıkı takip edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kürtaj sonrası adet görmedim

Üç ay önce kürtaj oldum. 28 yaşındayım. Genellikle adetlerim çok düzenli olmasına rağmen kürtajdan sonra hiç adet görmedim. Çok endişeliyim lütfen yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal şartlarda düzenli adet görüp bir anda kürtajdan sonra kadının adet görememesi akla ilk kürtaja bağlı bir komplikasyon olabileceğini getirir. Ne yazık ki kürtaj sırasında aşırı kazımalarda endometrium denilen rahmin iç zarı tamamen zarar görerek yapışabilir ve kadın bir daha asla adet göremeyebilir. Bazen de hormonal değişimlere bağlı olarak adetten kesilmiş olabilirsiniz. Size önerim hemen bir kadın doğum uzmanına başvurmanız.

Ne zaman doktora gidelim?

Bir yıllık evliyim. Eşimde adet düzensizliği var ve çocuk sahibi olmak istiyoruz. Karımı ne zaman doktora götüreyim? Adetin kaçıncı günü gitmek gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa kontrole giderken eşinizin adetinin kaçıncı gününde olduğunun bir önemi yoktur. Yapılması gereken çift olarak üreme tıbbı alanında deneyimli bir uzmana başvurmak ve öncelikle 1 yıldır ne sebeple çocuk sahibi olamadığınızın araştırmasını yaptırmaktır. Bunda tespit edilecek sonuca göre, eğer daha ileri bir tedavi yöntemine karar verilirse (aşılama ya da tüp bebek) tedaviye başlarken adetin 2 veya 3’üncü günü başvurmak önem taşır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder