Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olmayı çok ertelemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmayı çok ertelemeyin

42 yaşından sonra anne olma ihtimali azalıyor. Kadının bebeğini kucağına alma şansı yüzde 1-2’lere iniyor. Anne olmayı çok ertelemeyin ya da karar verince beklemeyin, yardımcı üreme yöntemlerine başvurun.

Anne olur muyum?

1970 doğumluyum. Eşimle 3 aydır korunmuyoruz. Belirtiler erken başlıyor, memelerim şişiyor. 24-26 gün sonra adet görüyorum, epey sancılı geçiyor. Bunun nedeni nedir? Acaba hamile kalır mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadınlar ortalama 50-51 yaşlarında menopoza girerler. Menopoz başlamadan bazı hormonal değişikliklere bağlı olarak vücutta çeşitli bulgular ortaya çıkar. Örneğin; adet düzensizliği, adet öncesi memelerde şiddetli ağrı, ateş basması, terleme bunlardan birkaçıdır. Adet görmek ne yazık ki her zaman kadının yumurtladığının bulgusu değildir. Doğurganlık 42 yaşından sonra dramatik olarak azalır ve eve bebek götürme ihtimali yüzde 1-2’ye kadar iner. 49 yaşında bir kadın olarak ne yazık ki doğal yollarla ya da tüp bebekle gebe kalabilme şansınız yüzde 1’in altındadır.

Haberin Devamı

Bebek istiyorum

Polikistik over sendromum var. Doktor, yumurtalıklarımın çalışmadığını, rahim duvarının çok inceldiğini söyledi. Adet göremiyorum. İnsülin direnci fazla, kilo veremiyorum. Bebek sahibi olmak istiyorum. Vücudumdaki bu değişikliği normale çevirecek bir hormon tedavisi var mı? Ne olur bir yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromunda yumurtalıklarınız çalışmıyor demek doğru olmaz, sadece tembellik söz konusu. Bu sebeple vaktinde yumurtlayamıyorsunuz ve adet düzeniniz bozuluyor. Polikistik over sendromunda salgılanan bazı hormonlar yüzünden insüline karşı vücutta direnç gelişiyor ve dikkat etmenize rağmen kilo alıyorsunuz. Bu döngüyü kırmak için elimizde bazı ilaçlar var. Bebek de istiyorsanız hızlıca üreme tıbbıyla ilgilenen bir hekime muayene olun. Gerekli kan tetiklerini yaptırarak uygunsa bu tür ilaçları kullanmaya başlayın.

Kanama sürüyor

23 yaşındayım. 22 Haziran’da normal doğum yaptım. 2 hafta sonra akıntı şeklinde kanama geldi. 40 gün içinde kesildi. 8 Ağustos’ta yine başladı, ara ara sürüyor. Adetim 4 gün sürer ama bu sefer 9 gün oldu. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim önce kanda gebelik hormonu baktırmanız. Hamile değilseniz o zaman kanamanızın neden 9 güne çıktığının araştırılması için mümkünse doğumunuzu yaptıran doktora muayene olun. Nadiren içeride bebeğin eşine ait parça kaldığı zaman doğum sonrası düzensiz kanamalar görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder