Aşı yapılsa bile düzenli takip şart

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Rahim ağzı kanserinden koruyan aşı ilişkiye girmeyenlere öneriliyor. Aşı, hastalıktan kesin korumuyor. Çünkü sadece virüsün en sık görülen riskli tiplere karşı koruyuculuk gösterir.

Normal mi?

28 yaşındayım, 56 kiloyum. Yedi aydır hamile kalamıyorum. İki ay önce adetimin 2’nci günü hormon testi yaptırdım. Ultrason çekildi. Yumurta sayıma bakıldı. Sağda 2, solda 6 toplam 8 folikül görünüyordu. Yumurta sayım normal mi? Test sonuçlarımı size yazıyorum. Hamile kalmak için ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 28 yaşındaki bir kadın için sağ yumurtalığınızda sadece 2 yumurta görülmesi beklediğimizin biraz altındadır. Sol yumurtalığınızı doktorunuz daha iyi görmüş ancak FSH seviyenize baktığımda rezervinizin kötü olmadığını görüyorum.

Ya kan değerinde ya da ultrasonda bir hata olduğunu düşünmekteyim. Ultrason kan değerine göre daha güvendiğimiz bir parametre olduğundan size önerim üreme tıbbı konusunda tecrübeli bir doktora başvurarak yumurta rezervinize bir kez daha baktırmanızdır. Bu bizim için AMH’dan daha güvenilir bir testtir.

Aşı koruyor mu?

Rahim ağzı kanseri aşınının bulunduğunu söylüyorlar. Gerçekten kanserden koruyor mu? Herkes bu aşıyı yaptırabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu aşı öncelikle henüz cinsel ilişkiye girmemiş genç kızlara önerilmekte. Hatta son zamanlarda erkek çocuklarına bile ergenlik sırasında bu aşıyı yaptırmaları tavsiye ediliyor. Ne yazık ki bu aşılar sizi rahim ağzı kanserinden tam olarak asla korumaz.

Sadece en sık görülen riskli tiplere karşı bir koruyuculuk söz konusu olduğundan diğer virüs tiplerini alırsanız ne yazık ki kansere yakalanabilirsiniz. Bu yüzden aşı olsanız bile düzenli takip mutlaka gerekir. Ayrıca aşının bazı yan etkileri olduğu ve maddi boyutu da değerlendirilip ona göre yaptırıp yaptırmamaya karar verilebilir.

Normal doğum istiyorum

31 yaşındayım. İlk doğumum normal. İkinci doğum, 1.5 yıl sonra sezeryanle oldu. Şimdi üçüncü çocuğu istiyorum. Sezaryenin doğumun üzerinden 7 yıl geçti. Normal doğum yapabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sezaryen ile doğumdan sonra genellikle vajinal doğumu tercih etmiyoruz. Bunun en önemli sebebi eski sezaryen dikiş yerinizden rahminizde doğum ağrıları sırasında yırtılma meydana gelerek hem size hem de bebeğinizi hayati riski sokabilmesidir.

Sizde üzerinden 5 yıldan fazla geçmiş. Vajinal doğum konusunda çok ısrarcı iseniz tüm riskleri bilerek ve göze alarak sıkı doktor kontrolü altında deneme yapabilirsiniz. Asla sezaryen sonrası normal doğum olmaz değil. Ama riskleri olduğu bilinerek yapılması gereken bir doğum şeklidir.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder