Opr. Dr. Hande Akbaş Aynı saatte içilmesi gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Aynı saatte içilmesi gerekiyor

Kadınların istenmeyen gebelikten koruyan doğum kontrol hapları 40 yaşına kadar kullanılıyor. Bu ilaçlarla sigara içilmemesini öneriyoruz. Bir de ilaçlar her gün aynı saate alınmalı ki hormon düzeyi kanda sabit kalsın.

Doğum kontrol hapı kullanayım mı?

27 yaşındayım. Sezaryenle doğum yaptım, spiral taktırdım. Ama çıkartmak zorunda kaldım. Şimdi adetimin ilk günü doğum kontrol hapına başladım. Acaba korunmak başka bir yöntem mi bulmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olduğu için doğum sonrasında spiral ya da doğum kontrol ilaçları kullanmanızda hiçbir sakınca yok. Spiral genellikle yoğun adet kanaması yapar. Bir de sizde yerinden oynadığı için çıkarılmış. Doğum kontrol ilaçları 40 yaşına kadar kullanılabilir.

Haberin Devamı

Sigara içen kadınlarda beyne pıhtı atma riski arttığından hastalara bu ilacı kullanırken sigara içmemelerini öneririz. Hormon düzeyinin kanda sabit olması için her gün aynı saatlerde almanızı öneririm. Aksi takdirde sık görülen lekelenme bulguları başlayabilir. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sürece doğum kontrol ilaçları koruyuculuğu en yüksek yöntem olduğundan bu haplara korkmadan devam edebilirsiniz.

Acaba hamile kalabilir miyim?

Eşimin sperm sonuçlarıyla ilgili sorunumuz var. Bir değeri düzeltirken öteki bozuluyor. Daha önce sayı ve hareketlilik açısından sorun yaşıyorduk. Şimdi hareketlilik iyi ama morfoloji sıfır. Bu değerlerle normal yoldan gebe kalınabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı ve kaç yıldır çocuk denediğinizi belirtmemişsiniz. Ama yaşınız 30’u geçmişse veya 1 yılı aşkın bir süredir denemenize rağmen gebe kalamıyorsanız size artık daha fazla kendi kendinize gebe kalabilmeyi beklemeyin. Eşinizin sperm sayısı genellikle 15 milyon/ml altında çıkıyor.

Ayrıca ileri hareketliliği yani yumurtayı gidip dölleyecek sperm sayısı da az. Morfoloji çok kötü olmadığı sürece tek başına önem taşımaz. Sayının az ve hareketliliğin düşük olması daha mühimdir. Size önerim artık tüp bebek denemeye başlamanız.

Çocuk istiyorum

42 yaşındayım. Yumurtalık rezervimin azaldığını öğrendim. Tüp bebek için ilaç tedavisine başladım. Ama E2 hormonum yüzünden tedaviyi bıraktık. Öneriniz nedir? Beklemeli miyim yoksa başka çaresi var mı? Bir an önce çocuk sahibi olmayı istiyoruz.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, tetkiklerinizi inceledim. FSH hormonunuzun ve yumurtalık rezervinizin azaldığını gösteriyor. 42 yaşındasınız, vakit kaybetmeden uzman görüşüne başvurun. FSH değeriniz 15’e indirilemezse tüp bebekle bile şansınız olmayacaktır.

Bazen verdiğimiz birtakım ilaçlarla FSH değerini düşürebiliyoruz. Böyle bir ay yakalandığında tüp bebek yapılırsa daha iyi cevap alacağınızı düşünüyorum. Bir de AMH hormonu baktırın ve 0.5’in altındaysa, beklemeden çocuk sahibi olabilmek için bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder