Opr. Dr. Hande Akbaş Birkaç ay ara vererek kullanın
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ay ara vererek kullanın

Doğum kontrol hapıyla korunmak isteyenin kadın doğum uzmanına giderek muayene olması şart. Doktorunuz her şeyi uygun bulursa ilaca başlayabilirsiniz. Hapı kullanırken 1-1.5 yılda bir birkaç ay ara verirseniz daha iyi olur. 10 yıldan fazla da kullanmayın.

Eşim sperm testi yaptırdı

2018 Kasım’da kürtaj oldum, spiral taktırdım. Daha sonra spirali çıkarttırdım. 2 yaşında bir çocuğum var ve tekrar çocuk istiyoruz. Eşim sperm testinde problem yok ama uzun zamandır gebelik olmuyor. Nedeni ne olabilir acaba?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem kürtaj geçirmiş olduğunuz hem de spiral nedeniyle mutlaka bir rahim filmi çektirerek tüp ve rahminizin son durumuna baktırın. Eşinizin spermi ve rahim filminiz normal çıkarsa, yumurtalık rezervinize baktırmanız uygun olacaktır.

Kanser olur muyum?

55 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim. 5 yıldır menopozdayım. Yıllık kontroller temiz çıktı. Vajina iç dudaklarda nohut kadar bir yapı var. Rahim ağzı kanserine yol açan virüs olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz yapı büyük ihtimalle kıl kökü ya da orada bulunan ufak salgı bezlerinin iltihabına bağlı gelişen ufak bir apse olabilir. Ama görmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Halen mevcutsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidip muayene olun.

İkinci çocuğu istersem?

30 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. 3 yaşında çocuğum var. Hep eşim korundu. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama ikinci çocuğu istersem bu haplar hamile kalmamı geciktirir mi? Bir de nasıl kullanılmaya başlanır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama mutlaka bir uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan önce mutlaka jinekolojik muayene olmalı, kullanıma uygun olduğunuzdan emin olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra tekrar devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Anne olur muyum?

36 yaşındayım. Benim hormon değerlerim normal görünüyor ama yumurta oluşması çin bana iğne yapıyorlar. Eşimin sperm değerleri sorunluymuş. İki kez aşılama yaptırdık, tutmadı. Acaba tüp bebek yaptırsam anne olma şansım ne kadar?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 36 olmuş ve eşinizin sperm sayısı düşük olmasına rağmen 2 kez aşılama denenmiş. Bu nedenle size daha fazla aşılamayla vakit kaybetmenizi önermem. Sizin yumurtalık rezervinizi ultrasonda değerlendirmeden tüp bebek ile gebelik şansınızı söylemek doğru olmaz. Ancak 35 yaşından sonra kadında yumurta rezervi azalmaya başladığı için eşinizin problemine sizinki de eklenmeden tüp bebeğe başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder