Opr. Dr. Hande Akbaş Düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız
HABERİ PAYLAŞ

Düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız

Çocuk isteyen çifte 1 yıl korunmadan ve düzenli ilişkiye girerek şanslarını denemelerini söylüyoruz. Tüm bunları yaptığınız halde hamile kalamıyorsanız ve zaman geçiyorsa fazla beklemeden uzmana başvurun.

Aşılama yapılacak

Bir yıldır korunmuyoruz. Ben 30 yaşındayım, eşim 26 yaşında. Sperm, kan testleri normal. Hormon testinden sorun çıkmadı. Yumurtlamam normalmiş. 3 ay takip yaptık. Adetlerim düzenli. Bu ay ilk kez ilaç kullandım. Doktorun verdiği tarihlerde ilişkiye girdik. Şu an beklemedeyiz. Bu ay olmazsa aşılama yöntemine geçilecek. Her şey bu kadar normalken neden gebelik olmuyor? Aşılamadaki başarı şansımız nedir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, her açıdan normal olan çiftlerde bile her ay gebe kalma olasılığı yüzde 25’lerdedir. Yaşlarınız genç ve tetkiklerinizi genel olarak değerlendirdiğim zaman sebebi açıklanamayan infertilite grubuna girmekte olduğunuzu görüyorum. Sadece rahim filmi çekilerek tüplerinize bakılmadıysa lütfen onu da yaptırarak tüplerinizin normal olduğundan emin olun. Ondan sonra aşılama veya daha sonrasına geçin. Aşılamayla gebelik şansı maksimum yüzde 17-20 arasındadır.

Neden hamile kalamıyorum?

28 yaşındayım ve 2 sene önce evlendim. Evlenmeden 2.5 sene önce prolaktin hormonu tedavisi gördüm. Eşimle 2 senedir haftada en az 3 defa beraber olmamıza rağmen hala hamile kalamıyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, haftada 3 kere düzenli ilişkiye girmenize rağmen 2 yıldır hamile kalamadıysanız vakit kaybetmeden bu alanda uzman bir hekime başvurmanız. Gerekli tüm tetkiklerinizi yaptırmaya başlamalı ve neden bu zamana kadar gebe kalamadığınızın sebebini anlamalısınız. Yaşınız genç, yumurta rezerviniz ve eşinizin sperm sayısı iyiyse en azından yardımcı üreme tetkiklerine başvurarak gebe kalma şansınız artırılabilir. Prolaktin yüksekliğinizin tek başına neden olduğunu düşünmüyorum.

Daha fazla kanamam oldu

Adet dönemindeyken cinsel ilişkiye girdim ve 1 gün geç hastalandım. Normalden daha fazla kanamam oldu. Bununla beraber ateş ve mide bulantısı da yaşadım. Bunun sebebi olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetliyken ilişkiye girmeyi pek önermiyoruz. Çünkü kanlı ortam bakterilerin üremesini kolaylaştıracak bir besi yeri olduğundan bu dönemde girilen ilişkiyle kişinin genital enfeksiyonlara yakalanma riski normale göre epey artar. Ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı yaşamanız pelvik bir enfeksiyon geçiridiğinizin bulgusu olabilir. Devam ediyorsa vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder