Opr. Dr. Hande Akbaş İleri yaşta düzenli adet görmek yetmiyor
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaşta düzenli adet görmek yetmiyor

Yaşı ilerlemiş kadının sadece düzenli adet görmesi hamile kalması için yetmiyor. Adet görmek her zaman yumurtlama olduğunu göstermez. Ayrıca yumurta sayısı azalıp kalitesi de bozulduğu için çocuk sahibi olmak güçleşebiliyor.

Çocuğum olur mu?

Çenemdeki tüyler yüzünden 8 aydır tedavi görüyorum. Doktor sağ over’da 4.5 milimetrelik dermoid kist olduğunu söyledi. İlaçla tedavi edilemez mi? Çocuğum olmasını engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, dermoid kist, embriyo döneminden kalan bazı diş, saç gibi dokuların dönüşerek yumurtalıkta kistleşmesidir. Çok büyümedikçe bulgu vermezler. Sadece ultrason ile muayenede tesadüfen rastlanırlar. Laparoskopik yöntemle kist patlatılmadan çıkarılarak patolojiye gönderilmesinde fayda vardır. İlaçla tedavisi yoktur. Ayrıca cerrahi işlem deneyimli ve üreme tıbbıyla uğraşan bir hekim tarafından yapılırsa yumurtalığınıza zarar gelmez, anne olmanıza da engel olmaz.

Haberin Devamı

3 aydır adet görmüyor

Kızım 10 yaşında ilk adetini gördü, ancak 3 aydır kesildi. Ne yapmalıyız? Bu bir sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk defa görülen adetin düzenli olması beklenmez. 1-2 yıl tam düzene girmediyse kaygılanmayın. Ama bu kadar zaman geçmiş, düzene girmemişse o zaman bir uzmana başvurun. Kaygılanacak bir durum görmüyorum.

Neden anne olamıyorum?

42 yaşındayım ve 5 yıllık evliyim. Adetlerim düzenli. Çok defa doktora gitmeme rağmen hâlâ çocuğum olmuyor. Düzenli adet gören ileri yaştaki kadınlar neden çocuk sahibi olamıyorlar?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 42 yaşından sonra doğurganlık ne yazık ki dramatik olarak azalır. Daha fazla vakit kaybetmeden tecrübeli bir hekime başvurmalısınız. Düzenli adet görüyor olmanız her zaman yumurtladığınızı göstermez. Yumurta sayınız azaldığı ve kalitesi bozulduğu için ileri yaştaki kadınların gebe kalması güçleşir.

Kistlerim var

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Sağ ve sol yumurtada kistlerim var. Çocuk istiyorum ama olmuyor. Doktora gittim, değişen bir şey olmadı. Yardım edin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınızdaki kistler çikolata kisti dediğimiz oluşumlarsa rahim filmi çektirip tüplerinizi kontrol ettirin. Çikolata kistleri karın boşluğunda yapışıklıklara sebep olarak tüplerde de harabiyete neden olabilir. Yumurtalık rezerviniz iyiyse o zaman bunlara şu an için müdahale gerekmez. Ancak kistlerin çikolata kistleri olduğu söylenmemişse ve ilaca rağmen büyümüşlerse o zaman laparoskopi yapılarak mevcut kistlerin iyi huylu olup olmadıkları araştırılmalı. Ayrıca gebe kalamamanızın nedeni sizden kaynaklanmıyor olabilir. Eşinizin de sperm tahlili yaptırmasını öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder