Opr. Dr. Hande Akbaş Kilo vermek tedaviye destek oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Kilo vermek tedaviye destek oluyor

Polikistik over sendromunda kadın düzenli adet göremiyor, kilo alıyor. Çünkü hormonal bozukluğa bağlı vücutta insülin direnci gelişiyor. İlaçlarınızı düzenli kullanır, egzersiz ve diyet yaparsanız kilo verir, adetlerin düzene girdiğini görürsünüz.

Aç kalıyorum ama kilo veremiyorum

24 yaşında kızım, bekarım. Normalde adet göremiyorum. Kadın doğuma gittim, yumurtalıklarımda kistçikler olduğunu söylediler. Karnım çok şişiyor. 2 aydır aç geziyorum ama kilom aynı. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıkta kistçikler, adet düzensizliği ve kilo verememe sıklıkla polikistik over sendromu dediğimiz yumurtlamanın tembel olduğu, erkeklik hormonunun vücutta diğer kadınlara oranla daha fazla salgılandığı, genetik yatkınlığın eşlik ettiği hastalıkta karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Haklısınız, ne kadar sıkı diyet yaparsanız yapın kilo vermek zordur. Çünkü hormonal bozukluğa bağlı vücudunuzda insülin direnci gelişmiştir. Doktorunuz size şeker yüklemesi ve insülin ölçümü yaptırarak bu durumun tanısı koyabilir ve gerekli ilaçları başlayarak metabolizmanızı kontrol altına alır. Böylece yaptığınız diyetin etkinliğini sağlayabilir.

Siz de lütfen bolca egzersiz yapın. Kilo vermeye başladınız mı adetlerin düzene gireceğini göreceksiniz.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

19 yaşında, bekar kızım. İlk kez ne zaman kadın doğum uzmanına başvurayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ülkemizde en sık yapılan hata doktora sadece şikayetimiz olduğu zaman başvurmaktır. Sağlıklı her genç hanım cinsel açıdan aktif hale geldiğinde hemen, değilse bile en geç 21 yaşına kadar bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalı, yıllık muayenesini ihmal etmeden yaptırmalıdır.

Spiral taktırsam mı?

29 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Henüz çocuğum yok. Acaba spiral taktırsam mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, daha önce doğum yapmadıysanız spirali çok önermiyoruz. Çünkü spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açarak tüplerinizde tıkanmaya neden olabilir ve çocuk istediğinizde bu yüzden sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Geçmişte doğumunuz varsa ki sizin yok. O zaman en doğru yöntem kesinlikle spiral kullanmak olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder