Opr. Dr. Hande Akbaş Önce takip edilmeli sonra ilaç verilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önce takip edilmeli sonra ilaç verilmeli

Prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, açlık, kullanılan ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları ve kanın alınış saati gibi nedenlerden yüksek çıkabilir. Hafif yükselmelerde tedavi gerekmez.

Prolaktin sınırdaymış

26 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim. İki ay önce çocuk için doktora gitttim, muayene oldum. Prolaktin değerimin sınırda olduğunu öğrendim. Doktor ilaç verdi. Bundan sonra prolaktin yükselir mi? Bebeğimiz olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin, stres, uykusuzluk, açlık, kanın alınış saati, kişinin aldığı ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları gibi birçok nedenden dolayı yüksek çıkabilir. Hafif yüksekliklerde tedavi uygulanmaz. Tek kan değeriyle tedaviye başlamak doğru değildir. Tekar ölçüm yapılır, yüksek gelirse ilaca başlanır. Hormon seviyeleri 100’e yaklaşmışsa, beyin MR’ı çekilip hipofiz bezinde yer kaplayan oluşum olup olmadığına bakılır, ona göre tedaviye başlanır.

Haberin Devamı

Adet miktarı azaldı

27 yaşındayım, bekarım. Birkaç yıldır adet miktarı azaldı, günü kısaldı. Normal bir durum mu yoksa bir sorunun başlangıcı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olsa da hormonal bozukluk ya da yumurtalık rezervinizde azalma adet miktarınızda değişikliğe neden olabilir. Ultrasonla karından bakarak yumurtalık ve rahminiz görülebilir. Önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız hem de bazı hormon testlerini yaptırmanız.

İltihap var mı?

İltihap var mı öğrenmek istiyorum. Adet görürken mi doktora gideyim? Bitince mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetsizken gitmeniz doğru. Ancak sarı, kokulu, beklenmeyen yoğunlukta akıntınız varsa adetliyken gidebilirsiniz. Doktor vajinal kültür alır, 3 gün içinde mikrop var mı öğrenebilirsiniz.

Canım yanıyor

32 yaşındayım ve 6 yıllık evliyim. Bir oğlum var. Normal doğum yapmıştım. Ikınırken vajinamda yanma hissettim. İlişkide de canım yanıyor ve kan geliyor. Çok rahatsızım, ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, söylediğiniz bulgular idrar yolu iltihabını düşündürmekle birlikte bazen vajinal enfeksiyonlar da aynı bulguları yaratabildiğinden size önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız.

Haberin Devamı

Bir an önce bir jinekolojik muayene olarak vajinal smear ve gerekirse vajinal ve idrar kültürlerinizi yaptırmanız. Üreyen mikroorganizmaya göre bir an önce gerekli tedavi başlanacak ve böylece yaşadığınız şikayetleriniz de hızla gerileyecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder