Opr. Dr. Hande Akbaş Saatini geçirirseniz lekelenme görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Saatini geçirirseniz lekelenme görülebilir

Kadını istenmeyen gebelikten koruyan doğum kontrol hapı çok düzenli kullanım gerektirir. Öyle ki hapı unutmadan her gün aynı saatte içmelisiniz. Bunlara dikkat edilmezse lekelenmeler görülebilir.

Myomun zararı nedir?

28 yaşındayım ve bekarım. Doktora gittim, ultrason ile muayene etti. Rahim arkasında iki santim çapında myom varmış. “Şu an için sana zararı olmaz. Ama büyürse alabiliriz. Sık sık kontrole geleceksin” dedi. Evli değilim, bu myom anne olmamı engeller mi? Zararı nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 santimlik myomlara genellikle müdahale edilmez. Rahim arka duvarındaysa ve rahmin iç duvarına bası yapmıyorsa büyük ihtimalle bu myom yüzünden sorun yaşamazsınız. 3-6 ayda bir kontrole gitmeniz yeterlidir. Eğer hızlı büyüme olmuyorsa gebelikte bile sorun olacağını düşünmüyorum. Sadece hamilelikte hormonlara bağlı büyüyebileceğinden size önerim gebeliğinizde sıkı takip edilmenizdir.

Haberin Devamı

Lekelenme oluyor

26 yaşındayım. Doğumdan 6 ay sonra doğum kontrol hapı kullanmaya başladım. Adetim bittikten 15 gün sonra tekrar lekelenme ve kanama oluyor. İki aydır böyle. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını çok düzenli kullanmanız gerekir. İlacın ortalarında saatlerin bile kaymaması önem taşır. Buna dikkat etmenize rağmen lekelenmeniz sürerse o zaman muayene olmalı, hormonlarınıza, rahim ve yumurtalıklarınıza baktırmalısınız.

Adetim uzun sürüyor

29 yaşındayım, 4 ay önce spiral taktırdım ama adet sürem çok uzun sürüyor, normal mi? Yoksa spiral kaymış olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan ilk 1 ay sonra yerinde mi diye kontrol gerekir. Yerinde olsa bile zamanla kayabilir. Yoğun kanamalar spiralin kaymasından çok kendi yarattığı etki sonucu oluşmuş olabilir. Size takılana vücudunuz böyle bir reaksiyon vermiş olabilir. Ultrason ile spiral yerinde mi baktırın. Yerindeyse ve kanamalar hep bu yoğunluktaysa çıkarttırın. Başka bir tip spiral taktırın veya başka yöntemle korunun.

Korunmuyoruz

29 yaşındayım. İlk çocuğumuzu aldırdık. Doktor, eşimin rahminin aşağıda olduğunu söyledi. Şu an korunmadığımız halde çocuğumuz olmuyor. Ne yapmamız gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahmin aşağıda olması genellikle çok sayıda doğum yapmış, aşırı kilolu, sıklıkla da menopozdaki hastalarda görülür. Eşinizde bu durumun ileri bir boyutta olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca rahmin aşağıda olması çocuk sahibi olmanıza engel değil.

Geçirilmiş kürtaj olduğundan mutlaka bir rahim filmi çektirerek rahim ve yumurtalıkların sağlıklı olduğundan emin olmanızı öneririm. Yumurtalık rezervinize bakılması ve sizin sperm analizi de, yapılması gereken diğer testler arasındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder