Opr. Dr. Hande Akbaş Şeker hastalığınız var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Şeker hastalığınız var mı?

Vajinal mantar kadınların en sık karşılaştığı enfeksiyonlardan. Bazıları verilen ilaçlara karşı dirençli oluyor ama sabırlı olup tedaviyi bırakmamak çok önemli. Bir de kan şekerinizi ölçtürmeyi ihmal etmeyin. Çünkü tekrarlayan mantar, şeker hastalığında daha sık görülüyor.

Anne olabilir miyim?

20 yaşındayım, bekarım. Doktor myom olduğunu söyledi. Myom ileride anne olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz yaşınız genç olduğundan bu myomları 3-6 ayda bir takip ettirin. Myomların doğurganlığı etkilemesi için yerleşim yeri çok önem taşır. Rahmin iç duvarından uzaktaysa bu ihtimal giderek azalır. Aşırı büyük myom olmasını da çok tercih etmeyiz, bu durumda gebelik oluşsa bile erken doğum tehditi gündeme gelir. Sıkı takipte kalın.

Haberin Devamı

Nasıl korunmam gerekiyor?

26 yaşındayım, 1.5 yıllık evliyim. Beş ay önce normal doğum yaptım. Doğumdan sonra 2 defa adet gördüm. Çocuğumu emziremiyorum. Biz çocuk istemiyoruz. Ben nasıl korunmalıyım? Doktora gitmem mümkün değil.

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmış kadına en çok önerilen korunma yöntemi spiraldir. Ama doktora gidemiyorsanız taktıramazsınız. Emzirmiyorsanız doğum kontrol ilacı içebilirsiniz. Ama ilaca da doktor gözetiminde başlamalısınız. Bir doktora gidene kadar eşinizin prezervatif kullanması en sağlıklı yöntem olacaktır.

Mantar tekrarlıyor

Dört yıllık evliyim. 3 aylık bir bebeğim var. Bende sürekli tekrarlayan vajinal maya mantarı var. İlaç kullanınca geçiyor, bir süre sonra yine tekrarlıyor. Bundan kesin olarak nasıl kurtulabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal bölgede mantar en sık o bölgenin ıslak kalmasına bağlıdır. Mutlaka önden arkaya silerek, bu bölgeyi kağıt havluyla kupkuru bırakmanız önemli. Emziriyorsanız süte geçeceğinden tedavi için ağızdan ilaç veremeyiz ama vajinal fitilleri kullanabilirsiniz.

Bazı mantarlar dirençlidir, kullandığınız fitilin değiştirilmesi gerekebilir. Bir de kan şekerinizi ölçtürün. Keza diyabette tekrarlayan mantar sık görülür. Bazen teşhiste ilk belirti olabilir. Bağışık sisteminizi de sağlıklı beslenerek, antioksidanlar kullanarak yüksek tutmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Kanama miktarı azaldı

32 yaşındayım, 4 aylık evliyim, 6 aydır adet kanamam azaldı, 5 gün sürüyor ve kanama çok az. Evlendiğimden beri doğum kontrol hapı içiyorum. 15 yaşındayken kist ameliyatı geçirdim. Kanamanın azalmasının sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanamanızın azalmasının sebebi büyük ihtimalle kullandığınız doğum kontrol ilacından kaynaklanır. Hapı kesmenize rağmen miktarı halen düzelmezse o zaman bazı hormon düzeyleriniz kontrol edilmelidir. Kist ameliyatı geçirmeniz, yaşınızın da 32 olması sebebiyle çocuk istiyorsanız bunu da çok geciktirmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder