Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayetler 5 yıl kadar sürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetler 5 yıl kadar sürebilir

Vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan terleme, ateş basması gibi şikayetler kadın menopoza girmeden önce başlıyor. Bu sıkıntılar kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ila 5 yıl arasında devam edebiliyor.

AMH testi yaptırdım

Bir laboratuvarda AMH Testi yaptırdım 7.60 çıktı. Ne anlama geldiğini yorumlayabilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, AMH hormonunun 1’in altında olması yumurta rezervinin azalmaya başladığını, hatta değerin 0.5’in altında olması rezervin tükenmek üzere olduğunu gösterir. 1’in üzerindeki değerler yumurta rezervinizin iyi olduğunu anlatır. 7.6 gibi değerler genelde polikistik over sendromunda görülür. Zaten bu hastalarda AMH istenmez. Çünkü yüksek geleceği beklenir. Tüp bebekte deneyimsiz hekimler polikistik over bile görse sırf verecekleri hormon düzeyini ayarlamak için bu teste para vermenize neden olurlar. Deneyimli hekimlerin çoğu ultrasonla bile yumurtalık rezervinizi görür.

Haberin Devamı

Ateş ve ter basıyor

Bir yıldır menopozdayım. Göğüs kısmımda bir anda ateş ve ter boşalması oluyor. Çok duygusallaştım. Geceleri ayaklarım ağrıyor, yanıyor. Sebebi nedir, çaresi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şikayetler menopozda vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı ortaya çıkar. Kalın giyinildiğinde, stresin aşırı olduğu hallerde, aşırı alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerin sık tüketilmesiyle bu şikayetler daha da artar. Bu durum sizin için dayanılmaz bir hal aldıysa ve konforunuzu etkiliyorsa o zaman bir süre hormon ilaçları kullanın. Ayrıca hafif giyinerek ve egzersiz yaparak bu şikayetlerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Ateş basması ve terleme kadınların üçte birinde menopoza girmeden başlar. Menopoza girdikten sonra da kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ay ile 5 yıl arasında sürer. Hormon tedavisi istemiyorsanız bitkisel olarak black cohosh (siyah yılan kökü), red clover (kızıl yonca), evening primrose oil (çuha çiçeği yağı), dong quai (melek otu) ve soya kullanarak şikayetlerde azalma sağlayabilirsiniz. Ayrıca hayat şeklinizi değiştirin. Örneğin; egzersiz yapın, sigara içiyorsanız bırakın ve diyetinize dikkat edin. Akupunktur ve meditasyon size iyi gelebilir.

Haberin Devamı

Çocuk istiyorum

Dört ay önce rahmimden en büyüğü 7 santim olan 5 adet myom alındı. 38 yaşındayım, 1 yıldır evliyim. Çocuk istiyoruz ama doktorum korunmam gerektiğini söyledi. Yaşımdan dolayı çocuğum olmazsa diye çok korkuyorum. Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, myom ameliyatlarından sonra genellikle 5-6 ay rahminiz tamamen iyileşene kadar gebe kalmanızı önermiyoruz. Aksi taktirde gebelikte rahminizin büyümesiyle, myom çıkarılırken dikiş atılmış, zayıflamış bölgelerden ayrılma meydana gelerek hem bebeğiniz hem de sizin açınızdan hayati risk meydana gelir. Yaşınız itibarıyla çok beklemenizi önermem. 5-6 ay dolar dolmaz 6 ay kendi kendinize deneyin. Olmuyorsa bir an önce üreme tıbbı konusunda uzmanlaşmış bir hekime başvurmanızı öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder