Opr. Dr. Hande Akbaş Spiral takıldıktan sonra kontrol şart
HABERİ PAYLAŞ

Spiral takıldıktan sonra kontrol şart

Kadınların gebelikten korunmak için taktırdığı spiralin 1 ay sonra mutlaka yerinde olup olmadığının incelenmesi gerekir. Çünkü bazen yerinden kaydığı için yoğun adet kanamalarına neden olabilir.

Gebelik düşünebilir miyim?

Yaklaşık 1.5 ay önce dış gebelik geçirdim, tüpüm patladı ama patlayan tüpüm alınmadı rahim filmi çektirmeme gerek var mı yoksa çektirmeden yeniden gebelik düşünebilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kere dış gebelik geçirdiyseniz tekrarlama riski yükseldiği için tekrar hamilelik kararı vermeden önce rahim filmiyle tüplerinizin son durumunun değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Aksi taktirde gereksiz bir risk almış olursunuz.

Haberin Devamı

3 ayda bir kontrol edecekler

Annemin 6 santim ve daha küçük olmak üzere 3 adet daha myomu var. Bir de kisti varmış, boşluklarında ve bacağımda çok ağrı olduğunu söylüyor. Ağrılar myomlardan kaynaklanabilir mi? Gittiğimiz doktor ameliyat olmasını söyledi. Sonra da “3 aylık aralıklarla durumu kontrol edelim sonra yeniden bakarız” dedi. Bu myomların herhangi bir ilaçla küçülmesi ya da yok olması mümkün müdür?

CEVAP

Sevgili okuyucum, annenizin yaşından bahsetmemişsiniz. Eğer anneniz gençse özellikle 6 santimlik myomun büyüme ihtimali olabileceğinden sıkı takip edilmesini öneririm. Myomlar karın ağrısı, kasık ağrısı ve kanama yapabilirler. Ama bu ağrılar çok nadiren bacağa kadar vurur.

Annenizde bel fıtığı ya da başka bir problem olmasın diye isterseniz öncelikle bir check up’a girerek her şeye bir baktırın. Eğer başka bir yerinde problem saptanmazsa, myom büyüyorsa o zaman aldırmakta fayda olabilir. Keza myomların ameliyat dışında kalıcı tedavisi yoktur. Bu arada kistinde geçip geçmediğinin takibi de önemlidir, geçmiş olsun.

Adetim uzun sürüyor

32 yaşındayım, 1 yıl önce doğum yaptım, 2 ay önce spiral taktırdım ama adet sürem çok uzun sürüyor. Sizce bu normal mi? Acaba bunlar spiral yüzünden mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan ilk 1 ay sonrasında mutlaka yerinde mi diye kontrol ettirmek en uygunudur. Yerinde olsa bile zaman içinde kayabilmesi mümkündür. Ama yaşadığınız yoğun kanamalar spiralinizin kaymasından çok spiralin kendi yarattığı etki sonucu oluşmuş olabilir.

Haberin Devamı

Piyasada birçok değişik spiral var. Size takılmış olana bağlı olarak vücudunuz böyle bir reaksiyon vermiş olabilir. Öncelikle bir ultrason ile spiraliniz yerinde mi baktırın. Yerindeyse ve kanamalar hep bu yoğunlukta devam ediyorsa çıkarttırmanızı, başka bir tip spiral taktırmanızı veya başka yöntemle korunmanızı öneriririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder