Opr. Dr. Hande Akbaş Tek yumurtayla anne olursunuz
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurtayla anne olursunuz

Bazı enfeksiyonlardan dolayı kadının bir tüp ve yumurtalığı alınabilir. Böyle durumlarda kalan tüp sağlamsa kadının gebe kalmasında sorun çıkmaz. Ama ameliyat ya da enfeksiyon nedeniyle diğer tüp de zarar görmüşse işler zorlaşabilir. Rahim filmi çektirip duruma baktırın.

Ameliyat şart mı?

Kızım 20 yaşında ve bakire. Sağ yumurtalığında 7 santimlik kist teşhis edildi. İlaçlara rağmen küçülmediği için doktoru ameliyat önerdi. Bu ameliyat sırasında kızlık zarına zarar gelir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçmiş olsun. Eğer tıbbi tedaviyle kist küçülmediyse, boyutu da büyük olduğundan alınmasında fayda olacaktır. Ameliyatın kesinlikle laparoskopik denilen kapalı cerrahi yöntemle yapılmasını tavsiye ederim. Kızınızın bakire olduğunu mutlaka ameliyat öncesi doktoruna hatırlatın. Ameliyat karından yapılacağı için kesinlikle kızlık zarına zarar gelmeyecektir, içiniz rahat olsun. Geçmiş olsun dileklerimle...

Haberin Devamı

Yumurtalığım alındı

24 yaşındayım. Sol tüp ve yumurtalığım apse oluştuğu için tamamen alındı. 8 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ancak henüz gebe kalamadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geçirdiğiniz karın içi enfeksiyon nedeniyle sol yumurtalık ve tüpünüz zarar görmüş ve alınmış. Yaşınız genç olduğu için tek yumurtalık ve tüple de gebe kalmanız beklenir. Ama eskiden geçirdiğiniz enfeksiyon diğer tüpünüzü etkilemiş olabilir. Böyle bir durumda hamile kalmanız güçleşir, gebe kalsanız bile dış gebelik riski artabilir. Vakit kaybetmeden önce bir rahim filmi çektirerek geri kalan tüpünüzde herhangi bir hasar oluşmuş mu bunu kontrol ettirin. Ardından doktorunuzdan yardım isteyin.

Bebeğe zarar verir mi?

32 yaşındayım, 2 aylık hamileyim. İdrar yollarımda iltihap var. Doktorum antibiyotik verdi. Sizce kullanmanın sakıncası var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size idrar kültürü yapıldıysa ve bu tetkik neticesinde enfeksiyon olduğu kesinleştiyse gebeliğin hangi aşamasında olursanız olun uygun antibiyotiği vakit kaybetmeden kullanmaya başlamalısınız. Doktorunuz hamile olduğunuzu bildiği için bebeğinize zarar vermeyecek ilaçlardan birini seçmiştir. Bu sebeple endişelenmeden kullanmanızı öneririm. İlacı içmemeniz halinde enfeksiyon böbreklerinize kadar yayılıp daha geri dönüşümsüz zararlar yaratabilir. Antibiyotik tedavinize ek olarak bol sıvı tüketmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder