Opr. Dr. Hande Akbaş Tiroid beziyle ilgili sorunlara dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Tiroid beziyle ilgili sorunlara dikkat!

Genç kızların adet gördükten sonraki 1 yıl içinde kanamalarının düzene girmesi beklenir. Girmezse altta yatan sebep çoğu zaman hormonal bozukluklar arasında yer alan tiroid bezi sorunlarıdır. Uygun ilaçlarla problem çözülmeye çalışılır...

Tiroid normal ama adetim düzensiz

19 yaşındayım. İlk reglimi 166-177 yaşlarında oldum ama düzene girmedi. Daha sonra bana hipotiroidi tanısı konuldu. Şu an tiroid değerim normal ama adet göremiyorum. KKadın doğum uzmanı doğum kontrol hapı verdi. Açıkçası hormonları bozup tüylenme yaptığı için hapı kullanmak istemiyorum. Şişlik hissediyorum. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk adetinizi ortalamaya göre biraz geç görmüşsünüz. İlk adetten sonraki 1 yıl içinde adetlerin düzene girmemiş olması normaldir. Beyin ve yumurtalık arasındaki aksın işleyişi tamamen oturana kadar adet düzensizlikleri olabilir. Ama bunların da çoğu 1 yıl içinde düzene girer. Anladığım kadarıyla hiçbir zaman düzene girmemiş. Adet düzensizliği sebepleri arasında en sık gördüğümüz hormonal bozukluklar arasında tiroid bezi hastalıkları yatar. Keza sizde teşhis edilen hipotiroidi de adet sorunlarınızı arttırmıştır. Ama şu anda tiroid hormon değerleriniz normalse bu etken olamaz. Madem doktorun size önerdiği doğum kontrol ilacını kullanmak istemiyorsunuz o zaman adetleriniz gecikip şişkinlik sorunlarınız yaşam kalitenizi bozduğu zaman doktora gidin. Muayene sonrası uygunsa adetinizi başlatabilecek bazı kısa dönem hormon tedavilerini uygulayabilirsiniz.

Ne kadar beklemem gerekiyor?

İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren biri ikinci kez çocuk isterse ne kadar süre beklemeli? Spiral taktıran kişi kaç gün sonra eşiyle ilişkiye girebilir? Ne zaman kontrole gitmek gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk çocuğunu sezaryenle doğuran kadın için ikinci gebeliğin en ideal şartlarda 1 yıl sonra olması önerilir. Ama bazen sezaryenin üzerinden 6 ay geçmiş ve kazayla gebelik oluşmuşsa o zaman çok yakın takip edilerek bu gebeliğe de şans verilebilir. Ama ilk 6 ay içinde hamile kalınmışsa rahmin sezaryen kesisi yerinden gebelik ilerledikçe yırtılma riski çok fazla olur. Genellikle annenin sağlığı açısından bu gebeliğin devam etmemesi uygun olacaktır. Spiral takıldığı andan itibaren koruyuculuğu başlayan bir korunma yöntemidir. Genellikle takıldıktan 1 ay sonra bir kontrole gidilerek doğru yerde olduğundan emin olunduktan sonra yılda 1 aralarla düzenli kontrolünü yaptırmak yeterlidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder