Opr. Dr. Hande Akbaş Yaşınız gençse bir süre daha deneyin
HABERİ PAYLAŞ

Yaşınız gençse bir süre daha deneyin

Doğum kontrol hapıyla korunan kadınlar hapı bırakır bırakmaz gebe kalmak istiyor. İlaçların etkisinin geçip yumurtlamanın başlaması 2-3 ayı buluyor. Paniğe kapılmayın. Yaşınız gençse 6-9 ay kendi kendinize deneyebilirsiniz.

Yaşıma göre azmış

Dört yıldır evliyim, bebeğim olmuyor. Daha önce kist ameliyatı oldum. Doktor yumurtalıkların az çalıştığını ve yumurta sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. Ne yapabilirim? Daha önce de bir tüp bebek denemem oldu ancak olumlu sonuç alamadım. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızı bilmiyorum ama kist cerrahisinden sonra yumurtalık rezervinde azalmaya sık rastlarız. Bu sebeple kisti olan hastalara kapalı cerrahi ile üreme konusunda yan dal yapmış bir kadın doğum uzmanına aldırmalarını öneririm. Böylece kistiniz çıkarılırken doğurganlığınızın korunması hedeflenir. Şu anda rezerviniz bitmediğine göre vakit kaybetmeden tüp bebek yaptırmaya devam edin.

Spiral taktırsam mı?

29 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Henüz çocuğum yok. Acaba spiral taktırsam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum yapmadıysanız spirali çok önermiyoruz. Spiral bazen genital enfeksiyonlara yol açıp tüplerde tıkanmaya neden olabilir ve çocuk istediğinizde bu yüzden sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama geçmişte doğumunuz varsa o zaman en doğru yöntem spiral olacaktır.

Hamile kalmak istiyorum

28 yaşındayım, 2.5 santim kistim var. Hamileliğe engel olumuş. İki ay önce düşük yaptım. Yeniden hamile kalmak istiyorum. Şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıkta birçok kist çeşidi görülür. Birçoğu kendiliğinden geçer. Detaylı araştırma yapılıp iyi huylu olup düşünülürse takibe alınır. Büyümüyorsa, bu boyuttaki kistlere müdahale yapılmaz. Düşüğünüzün kistinizden kaynaklandığını sanmıyorum. Tekrarlamaması için bebeğinizi neden kaybettiğinizin iyi araştırılmasını öneririm. Kistinizi de ilk başlarda her ay eğer büyüme veya değişme yoksa 3 ayda bir takip ettirmenizi öneririm.

Gebe kalamadım

Bir yıl önce kürtaj oldum. Bu ilk hamileliğimdi. Daha sonra doğum kontrol hapı kullandım ve şimdi tekrar hamile kalmak istiyorum. İlacı bir ay önce bıraktım ama hamile kalmadım. Bir daha hamile kalamaz mıyım? Bir bebeğimin olmasını çok istiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarını bıraktıktan sonra bazen yumurtlamaların tekrar başlaması 2-3 ayı alabildiğinden ilacı bırakır bırakmaz hamile kalamamanız sizi gereksiz yere endişelenmesin. Yaşınız gençse 6-9 ay beklemenizi eğer bu süre sonunda halen gebe kalamadıysanız o zaman doktora başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder