Opr. Dr. Hande Akbaş Yoğun adet kanamaları halsiz bırakır
HABERİ PAYLAŞ

Yoğun adet kanamaları halsiz bırakır

Yoğun adet kanamaları önce kansızlığa ardından da halsizliğe sebep olabilir. Bu da kadını yorgun düşürür. Bu durumun sebebini ortaya çıkarmak gerekiyor. Hormon testleri, rahim iç duvarında sorun var mı görmek için biyopsi yapılmalı ki tedavi ona göre başlasın.

Kanamam durmuyor

15 günlük evli kadınım. İlk geceden beri üzerimde korku var. İlk ilişkiden sonra kanamam durmadı. Sık olmasa da devam ediyor. Ayrıca sık sık da tuvalete gidiyorum. Hâlâ ilişkiye girmekten korkuyorum. Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 15 gün içinde kızlık zarınızdaki yırtığın iyileşmiş olması ve kanamanızın durmuş olması gerekiyordu. Size önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız. Keza bazen vajinada yırtıklar meydana geliyor. Bunlar derinse kanama kendi kendine durmaz.

Bu bölge iyileşmediği sürece ağrı duyacağınız için de ilişkiden korkmanız doğaldır. İdrara sık çıkma genellikle yeni evli çiftlerde sıklıkla rastladığımız bir durumdur. Sistit denilen idrar torbası iltihabının başlangıç bulgusu olabileceğinden doktora gittiğinizde mutlaka tam idrar tahlili ve idrar kültürü de yaptırmanızı öneririm. O zamana kadar da bol bol sıvı tüketin.

Kanama çok oluyor

26 yaşındayım, 5 ay önce rahim ağzında yara yakıldı. Adet görmeye başladığım ilk günden beri hep çok sancılı oluyor ve yoğun geçiyor. Bunun için doktora gittiğimde çatlamayan kistler olduğunu söyledi ve doğum kontrol hapı verdi.

Son adetimden 3 gün sonra yine kanamam oldu. Halsiz kaldığım için 3 kere ilaç kullandım. İlacın yan etkilerinde de ara kanamalar yapacağı yazıyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yoğun adet kanamasının kansızlığa yol açarak bir süre sonra halsizliğe neden olması çok normal. Sebebini anlamak için öncelikle sizden hormonal analiz istenmeli. Bu sonuçlar normal gelirse rahim iç duvarında herhangi bir patoloji var mı anlamak için biyopsiyle bir örnekleme yapılmalı. Hormon ilaçlarını ancak tüm bunlar normal geldikten sonra kullanmanızı öneririm. Sebebi bulmadan sorunu gidermeye çalışmak sonuç getirmeyecektir.

Haberin Devamı

Nasıl korunmalıyım?

25 yaşındayım. Anne tarafımda rahim ağzı kanserine yakalanan birkaç kişi var. Bu hastalık genetik geçişli midir? Korunma yollarını öğrenmek istiyorum. Bir de aşı için yaşım uygun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanseri genetik geçişli bir hastalık değildir. HPV denilen virüse bağlı ortaya çıkan bir kanser tipidir. HPV virüsü almamış olgularda çok nadiren ortaya çıkmaktadır. Aşı olmak için yaşınız uygundur. Ancak aşı olsanız bile düzenli olarak vajinal smear yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

Çünkü aşının sadece HPV’nin birkaç tipine karşı etkin olduğunu, oysa bu virüsün 100’den fazla tipi olduğunu biliyoruz. Yani aşı olmak sizi rahim ağzı kanserine karşı tamamen korumayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder