Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezervi azalmaya başlamışsa...
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezervi azalmaya başlamışsa...

Kadınların biyolojik saati var, yumurta rezervi azalmaya başlayınca anne olma ihtimaliniz de düşüşe geçiyor. Çocuk için vakit kaybetmeyin. Ya da şimdilik anne olmayı düşünmüyorsanız yumurtalarınızı dondurun.

Rahimde perde varmış

Rahim kalp şeklindeymiş, perde de varmış. Prolaktin yüksek ve yumurtalıklarımda da hafif tembelleşme varmış. İlaç kullanıyorum, birçok doktora gittim. Bazıları ameliyat önerdi ama ilaç tedavisine başladım. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonunun yükseklik derecesine göre mevcut ilaçlarla bu durum kontrol altına alınacaktır. Yazdıklarınızda beni en çok kaygılandıran yumurta rezervinizde azalmanın başlaması. Bebek düşünüyorsanız vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında bir uzmana başvurun. Şu an çocuk düşünmüyorsanız bile yumurta rezerv azlığı ilerleyici bir durumdur.

Haberin Devamı

Bebek kararı verdiğinizde geç kalmamak için yumurta dondurma konusunu doktorunuzla değerlendirin. Rahim içinde perde genellikle doğuştan gelir. Yumurta rezervi azlığı nedeniyle tüp bebek gibi bir işleme girecekseniz, o zaman mutlaka embriyo transfer edilmeden önce perdenin histeroskopi işlemiyle açılması, düşük gerçekleşme ihtimalinin azalmasına faydalı olur.

Çocuk istemiyorum

25 yaşındayım, adet sancım çok şiddetli. Bir de Akdeniz ateşi (FMF) hastasıyım. Bunun sancısıyla adetim aynı anda geliyor ve ben hayattan soğuyorum. Rahmimi aldırmak istiyorum. Çocuk da istemiyorum. Sizce bu mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, FMF hastasıysanız yaşadığınız ağrıların şiddetini tahmin ediyor ve çaresiz hissetmenizi anlıyorum. Ama 25 yaşında genç bir hanımın sırf bu nedenle rahmini aldırmak istemesi, tıbbın bu kadar geliştiği günümüzde çok çağ dışı bir metod.

Önerim, iyi bir romatoloji uzmanına başvurarak FMF hastalığınızın kontrol altına alınmasını sağlamanız. Adet sancılarınız için de jinekoloğa başvurarak yumurtalıklarda kist olup olmadığını kontrol ettirin. Böyle bir durum yoksa da adet sancılarınızı kontrol edebilecek birçok ilaçtan birini uzman kontrolünde başlamanızı öneririm. İnanın bana rahminizi aldırmanız çözüm olmayacaktır.

Haberin Devamı

Bebeğim etkilenir mi?

3 yaşında kızım var ve kendisine 5. hastalık teşhisi konuldu. Ben şu anda hamileyim ve bebeğim bundan etkilenir mi? Çok korkuyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliği sırasında 5. hastalık virüsüyle temasta bulunmuş birçok kadında bildirilmiş ciddi komplikasyon bulunmamaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayı içindeyseniz anemi ve düşük yaşama riskiniz var.

5. hastalık virüsü olduğundan eminseniz ve almış olabileceğinizi düşünüyorsanız lütfen en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurun ve durumu kendisine bildirin. Büyük ihtimalle kendisi size bir süre daha yakın takip etmek isteyecektir. Geçmiş olsun dileklerimle.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder