Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Gençler, plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız?
HABERİ PAYLAŞ

Gençler, plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız?

Okullar tatil oldu, mezuniyet törenleri başladı. Gençler hayatlarındaki yeni yaşam evresine hazırlar. Sosyal medyanın çok etkin olduğu bu dönemde gençlerde plastik cerrahi talepleri arttığı için önce onları sonra ailelerini bilinçlendirmek özel önem taşıyor.

Öncelikle, plastik cerrahinin sadece burun ve meme estetiği ameliyatından oluşmadığını söyleyerek işe başlayalım. Doğum lekeleri, yarık dudaklar, kulak deformasyonları, yanıklar veya hayvan ısırıklarından kaynaklanan izleri düzeltmek için de plastik cerrahi operasyonları yapılmaktadır. Yine obezite sonrasında çok kilo veren hastalarda yaşanan deri sarkmaları da plastik cerrahinin çözüm ürettiği alanlardan.

Haberin Devamı

ÖZGÜVEN KIRILGANDIR

Çocukluk ve gençlik yılları özgüvenin kırılgan olduğu zamanlardır. Vücudun herhangi bir yerindeki asimetrik bozukluk tedavi edilmeye muhtaç olabilir. Mesela memesinde asimetri olan genç bir hasta 18 yaşını tamamlar tamamlamaz ameliyat olur. Ameliyat sonrasında çok mutludur ve şöyle der: “Kendinizle ilgili bir şeyi değiştirmek, güveninizi artıracak ve daha iyi görünmenizi sağlayacaksa, neden olmasın?”. Ona katılmamak mümkün değil.

Gençler, plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız

Yine aşırı büyük ya da eğri burun, büyük kepçe kulaklar aynı şekilde özgüven kaybına neden olabiliyor. Burun ameliyatı için 18 yaşını beklerken, erken dönemde bile yapılabilen kepçe kulak ameliyatı çocuğun kendisini daha mutlu hissetmesini sağlıyor. Bu tip düzeltici plastik cerrahi uygulamaları erken yaşlarda talep edilebiliyor.

GENÇLER DE GÜZELLİĞİ SEVİYOR

İstanbul’da çalışan bir cerrah olarak dünyanın pek çok yerinden çok sayıda hasta ile çalışma fırsatım oluyor. Son yıllarda hem cerrahi hem cerrahi dışı taleplerde gençlerin sayısının arttığını görüyorum. İhtiyacı olduğu görülen talepleri etik değerler çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

GENÇLERDE ESTETİK CERRAHİDE ARTIŞ

Plastik cerrahinin gerçekte özgüveni arttırıp arttırmadığı bir bakış açısıdır. Müdahalelerde hastanın yaşına ve sağlık durumuna bakarak karar veriyoruz. Ülkemizde bu konuda araştırma olmadığı için bu alanda yurt dışında yapılan çalışmaları dikkate alıyoruz. Örneğin

Haberin Devamı

Amerikan Tabipler Birliği Etik Dergisi, yaptığı çalışmalarda cerrahi ve cerrahi olmayan uygulamalardan sonra hasta memnuniyetinde artış olduğunu, özgüvenin zamanla arttığını ifade ediyor. Yine Amerika’da bir makalede; plastik cerrahinin artan sosyal medya kullanımına bağlı olarak da yaygınlaştığı ifade ediliyor.

GENÇ, PLASTİK CERRAHİ TALEBİNDE BULUNURSA NASIL DAVRANMALIYIZ?

Bir genç, kendisiyle ilgili bir plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız? Bu sorunun aileler için büyük önem taşıdığını biliyorum. Öncelikle, kesinlikle böyle bir soru ile karşılaştığınızda yanıtınız ‘evet’ ya da ‘hayır’ olmamalıdır.

Gençler, plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız

Ebeveynlerin çocuklarını dinlemesi ve anlaması büyük önem taşır. Salt ‘evet’ ya da ‘hayır’ yanıtını vermeniz çocuğunuzla ilgili önemli şeyleri keşfetme fırsatını kaçırmanıza neden olur. Böylesi bir talep anlamlı bir sohbetle değerlendirilmelidir.

Yetişkinlerin estetik ameliyat isteğini daha fazla güzel olarak dikkat çekmenin bir yolu olarak değerlendirebiliriz. Gençlerde ise bu talep, toplumla uyum sağlamak ve akranlarına daha çok benzemek anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Gençler, plastik cerrahi talebinde bulunursa nasıl davranmalıyız

Çocuğunuzun ne istediğini, iyi anladıktan sonra, gerçekçi olmayan beklentilerini yönetmek için bir şansınız olabilir. Genç hastalarımda beklentilerinin gerçekçi olmadığı fark edildiğinde bazen aile ile görüşüp bir terapinin daha sağlıklı olabileceği söylenmelidir. Yine bu tip görüşmelerde estetik ameliyatın bir insanın hayatını bütünüyle değiştirip sihirli bir güzellik sağlamayacağı da mutlaka belirtilmeli. Cerrahi sürecin riskli ve iyileşme süresine ihtiyaç duyduğunu da bilmeleri gerekiyor. Plastik cerrahi operasyonları hafife alınacak uygulamalar değildir. Hastanın operasyon sonucunda elde edeceği fayda anlamlı ise bu konuda olumlu görüş bildirilir.

“Ameliyat kalıcıdır. Bunu unutmamak önem taşır.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder