Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Hızlı bir iyileşme için ipuçları
HABERİ PAYLAŞ

Hızlı bir iyileşme için ipuçları

Plastik cerrahi operasyon düşünenler öncesinde uzun süren bir araştırma dönemi geçirirler. Cerrah seçiminden ameliyat olunacak mevsime dek pek çok konuda sorulara yanıtlar aranır. Bu elbette olması gereken bir süreçtir, kişilerin bu konuda soracakları her soru hasta cerrah ilişkisinde de önemli yer tutar.

Ancak araştırmalar ameliyat için yapılan bilgi edinme sürecinin iyileşme süreci için geçerli olmadığını gösteriyor. Yani kişiler tüm dikkatlerini olacakları operasyona veriyor. Elbette bu anlaşılabilir bir durum. Ancak ameliyatın önemli bir parçası olan iyileşme konusuna dikkat etmekte fayda var. Bilinçsizce es geçilen bu süreç için bazı önemli konuların altını çizmek istiyorum. Sorunsuz bir iyileşme sağlamak ve ameliyatın başarını arttırmak için bu tavsiyeler önem taşıyor.

Haberin Devamı

Kontrollü hayat

Hızlı bir iyileşme için ipuçları

Sadece estetik ameliyat için değil tüm ameliyatlar için operasyon kadar önemli olan süreç, iyileşmedir. Bu süreci sorunsuz ve konforlu geçirmenin yolu ise elbette estetik cerrahınızın kurallarına uymaktır. Bu kurallara kesinlikle uymanız gerekir. Ancak bazı kişiler kendi varsayımlarına göre hareket edebiliyor. Hatta internetten öğrendikleri kulaktan dolma bilgilere itibar ederek iyileşme sürecine müdahale edebiliyor. Bu tip yaklaşımlar iyileşme sürecini olumsuz etkilemenin yanında hastanın sağlığını riske atmasına da neden oluyor.

Travmadan uzak durun

Mesela, ameliyatınızın hemen sonrasında zorlu aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Ameliyat olduğunuz bölgenin olası travmalara karşı korunması gerekir. Kalabalık yerlerden uzak durmanız ekstra önem taşır. Kendinizi zorlamanız ya da yormanız kesinlikle önerilmez.

Cerrahınızı iyi dinleyin

Ve yine cerrahınızın size verdiği ilaç ve takviyeleri de zamanında almanız gerekir. Aksatmanız ya da verilen ilaçlar yerine başka ilaçlar kullanmanız çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bir de olduğunuz estetik ameliyata göre cerrahınızın size özel olarak vereceği bazı yönergeler vardır. Bu ameliyata ve kişiye göre değişiklik gösterir ve yine uyulması zorunludur.

Uyku önemli

Hızlı bir iyileşme için ipuçları

Uykunun iyileştirici gücünü hepimiz biliyoruz. Hem psikolojik olarak hem fizyolojik olarak vücut uykuda dinlenir. Uykunun şifa verici gücü olduğunu sık sık anımsayarak düzenli bir planlama yapmalısınız. Ayrıca uyuduğunuz odanın sıkı sık havalandırılması gereklidir. Örneğin burun ameliyatı geçirdiyseniz yattığınız yere küçük bir buhar ünitesi koymak solunumu rahatlatıp, uyku kalitenizi arttırır. Yine ameliyatınıza göre cerrahınızın nasıl uyumanız gerektiği konusundaki uyarılarını da uygulamak iyileşmenizi daha konforlu bir hale getirir.

Haberin Devamı

Egzersize devam

Hızlı bir iyileşme için ipuçları

Ameliyat sonrası düzenli yapılacak egzersiz kan pıhtısını önlemek için iyi gelecektir. Mesela günlük kısa yürüyüşler, minik esneme hareketleri hem sağlığınıza hem ruhunuza fayda sağlar. Sigara ve içki tüketimini bu süreçte askıya almanız da bir diğer tavsiyedir.

Taze gıdalarla beslenin

İyileşmenin en önemli bileşenlerinden birisi de beslenme. Özellikle metabolizmanın hızla tekrar eski gücüne kavuşması için taze pişirilmiş gıdalar tüketmek yerinde olacaktır. Ben ayrıca kişinin beslenmesinde protein ve sebze, meyve ağırlıklı yiyecekler öneriyorum. Hazır gıdadan bu süreçte uzak durmakta fayda var. Bol su tüketmek ise her zaman gündeminizde olmalıdır.

Haberin Devamı

Yardım alın

Son olarak özellikle önceden ameliyat sonrasında ilk bir hafta için evinizde temel konforları önceden hazırlamanız iyi olacaktır. Size yardımcı olacak pozitif bir yakınınız, evin önceden temizlenip hazırlanması ve en azından bir hafta boyunca dinlenmeniz iyileşmenizi hızlandırır. Bu tip konuları ameliyattan önce planlayın ve uyun. Sonuçlar sizin yararınıza olacaktır.

Kısacası, düzenli bir yaşam bu süreci konforlu geçirmenize yardımcı olurken ameliyat sonucunun da başarısını yükseltecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder