Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Korona günlerinde saadet
HABERİ PAYLAŞ

Sağlığın ne kadar önemli olduğunu anladığımız günlerden geçiyoruz. Ancak insanlık tarihi pek çok zorlukları yenerek başarıya ulaşmanın da tarihi aynı zamanda. Bilimsel gelişmeler yüz güldürüyor, sadece biraz daha zamana ihtiyacımız var. Bu zaman diliminde sosyal izolasyona ve kurallara uyarak hem kendimizi hem toplumumuzu koruyacağız. Ve moralimizi bozmadan hayata devam edeceğiz. Yerküredeki her türden canlıya saygıyı ve sevgiyi ihmal etmeden elbette.

Peki ama nasıl?

Evde kaldığımız bu günlerde bana en çok sorulan sorulardan biri şu: “Peki ama bu günlerde nasıl kendimize bakacağız? Güzelliğimizi nasıl koruyacağız?”

Haberin Devamı

Sıkça duyduğum bu tip sorular çok yerinde. Ne kadar süreceğini bilmediğimiz bu izolasyon sürecinde sağlıklı kalmak zorundayız. Kendimizi sağlıklı tutmamız aynı zamanda çevremize yaydığımız pozitif enerji için de önem taşıyor. Bildiğiniz üzere kendilerini iyi hisseden insanların bağışıklık sistemleri daha güçlü oluyor. Bu da sizi daha avantajlı duruma getiriyor.

Öncelikle bu dönem bir süre sonra geçecek. Ben de diğer meslektaşlarım gibi cerrahi ve cerrahi dışı uygulamaları yapmaya geri döneceğim. Kurallara uyarak yeni hayatımıza devam edeceğiz. Ama bu bizim kendi öz bakımızı ihmal edeceğimiz anlamına gelmiyor. Var olanı korumaya dönük önlemleri mutlaka almalıyız. O zaman gelin birlikte neler yapabileceğimize bir bakalım.

Su hayat kurtarır

Korona günlerinde saadet

İlk ve en önemli adım bol bol su içmek olmalı. Temel olarak gün içinde suyu çok içmeliyiz. Havaların ısındığı bu günlerde su içmek herkese iyi gelecektir. Çünkü vücut içilen suyu dışarı bırakırken cildin üzerinde bir nem tabakası oluşturuyor. Yani cilt kalitesinin artması içilen su miktarı ile doğru orantılı. Bunu lütfen unutmayalım. Cilt ne kadar nemli ise o kadar genç ve sağlıklı görünüyor.

Su içmenin diğer önemli faydası ise vücuttaki toksinleri uzaklaştırmasıdır. Vücudumuzda yıllanma ve yaşlanma derken aslında vücutta birikmiş oksidatif toksinlerden bahsediyoruz. Ne kadar çok su içersek o kadar çok toksin vücuttan atılır. Bu da yine cildinizde yıllanmayı azaltır.

Haberin Devamı


C vitamini önemli

Korona günlerinde saadet

Cildinizin sağlıklı ve ışıltılı görünmesini istiyorsanız C vitamini özel önem taşıyor. Cildimizin yapıtaşı olan kolajen ve kolajeni sentezleyen enzim, sadece ortamda C vitamini varsa kolajen üretiyor. Kanınızda, cildinizdeki vücudunuzdaki C vitamini oranını bu yüzden önemli. C vitaminini doğal yollardan tüketmek ilk önerim. Ancak doğal yollardan istediğimiz dozlarda alamayabiliriz. Bu yüzden dışardan almanın daha etkili olduğunu düşünüyorum. Kanımızdaki C vitamini düzeylerini istenen ölçüye getirmek için takviye almak iyi bir seçenek.

Antioksidanlar olmadan asla

Korona günlerinde saadet

C vitamininin yanında antioksidan vitaminler olan D, A ve E vitaminleri cildin yaşlanmasını geciktirmektedir. Bu yüzden yine bu vitaminleri doğal yollarla besinler aracılığı ile almaya çalışmalıyız. Beslenmede dengeli olarak her türden sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeye dikkat etmeliyiz. Ancak yine C vitamininde olduğu gibi bu vitaminler takviyeler ile bazı dönemlerde alınarak vücut güçlendirilebilir.

Şekeri hayatınızdan çıkarın

Korona günlerinde saadet

Şekersiz bir beslenme düzenine geçmelisiniz. Hayatınızda daha kaliteli bir yaşlanma süreci geçirmek istiyorsanız şekerden fakir beslenme öneriyorum. Şekerin metabolizmaya verdiği zararları biliyoruz. Yeme düzeninizi gözden geçirerek gerekli adımları atmanız için ideal günlerdeyiz.

Haberin Devamı

Yine sigara tüketmemek diğer önemli bir nokta. Evde kaldığınız şu günleri sigarayı bırakmak için değerlendirebilirsiniz.

Cilt için diğer önemli nokta ise gün ışığının düzenli miktarda alınması. Güneş hasarlarının çok altını çiziyoruz biliyorum ama güneş ışığının önemi de büyük. Gün içinde minik ölçülerde yararlanabiliriz. Ancak kalan zamanlarda güneş koruyucuları kullanmak gerekiyor. Lütfen unutmayalım.

Kese yapın

Korona günlerinde saadet

Diğer önerdiğim şey ise düzenli olarak cilt soyma işlemleri. Cildi yenileyen kese ya da soyucu kremler evde kaldığınız sürede belirli aralıklarla rutininiz olabilir. Ayrıca antioksidan krem ve serumlar ciltteki yıllanmayı, hasarı azalttıkları için faydalı olacaktır.

Egzersiz

Korona günlerinde saadet

Son olarak cildinize ve bedeninize verdiğiniz bu değeri egzersizler ile taçlandırmanızı öneriyorum. İnternetten her türlü egzersiz videosunu erişerek günde belirli bir zaman dilimini değerlendirebilirsiniz. Minik de olsa deneyin çok işe yaradığını göreceksiniz.

Sağlıkla kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder