Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Pandemi ve düşündürdükleri
HABERİ PAYLAŞ

Pandemi ve düşündürdükleri

İnsanlık tarihi aslında biraz da hastalıklar tarihidir. Çünkü özellikle yoğun etkileri olan salgınlar toplumları etkiler. Şu anda tanık olduğumuz türden farklı insan ilişkileri, yaşam modelleri, sanat üretimleri ve çalışma biçimleri ortaya çıkarır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Mart günü Covid-19 nedeniyle dünya ölçeğinde pandemi (salgın hastalık) ilan etti. Corona virüs olarak bilinen hastalık nedeniyle hala insan hayatı tehlike altında.

Sağlıkta farkındalığın öneminin bir kez daha altını çizmekte fayda var. Bu salgını gerekli tedbirleri alarak ve dayanışma içinde kısa sürede atlatacağımızdan eminim. Ancak kurallara uymak çok önemli.

Haberin Devamı

Toplumsal bir durum

Pandemi ve düşündürdükleri

Pandemi çıkış noktası olarak sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla toplumsal bir durum. Tarihte insanlık, sonuçları ağır olan çok sayıda pandemi atlattı. Pandemi nedeniyle uygulanan karantina sosyal tedbirler nedeniyle ortaya çıktı. Kökeni İtalyanca olan karantina, Venedik’te salgın hastalıklara karşı önlem amaçlı uygulandı. Şehre yanaşan gemiler 40 gün açık denizde bekletilerek şehre olası bir hastalığın bulaşması engellendi.

Pandemi sadece bilimle ya da bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile atlatılacak bir durum değil. Pandemi sosyal anlamda farkındalık ve duyarlılık ile daha hızla ve sağlıkla çözülecek bir durum.

O neden Çin’den İtalya’ya yollanan sağlık paketlerinin üzerinde Romalı filozof Seneca’nın “Aynı denizin dalgaları, aynı ağacın yaprakları, aynı bahçenin çiçekleri” sözü yer alıyordu.

Sosyal dayanışma

Önceki olaylarda tıp biliminin ve teknolojisinin yeterli gelişimleri kaydetmemesi nedeniyle milyonlarca insan bu tip salgınlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Şimdi tıp ilerledi ve çok sayıda hastalık tedavi edilmeye başlandı. Erken tanı ve teşhis nedeniyle insan ömrü uzadı. Ancak uygarlık geliştikçe bir yandan tıp ilerlerken pandemiye neden olacak hastalıklar da gelişti.

Karantina ve ev izolasyonu

Şu günlerde pek çoğumuz evdeyiz. Virüsün yayılmasını engellemek için sosyal izolasyona giriyoruz. Arkadaşlarımızdan, zevklerimizden ve rutinlerimizden uzakta bir hayat deneyimliyoruz. Bu süreci pozitif anlamda geliştirmek mümkün.

Haberin Devamı

Örneğin Wuhan’da insanlar karantina altında stresle başa çıkmak için günlük tutmuşlar. Yaratıcı ve strese karşı koruyucu bir etkinlik. Aynı şeyleri biz de yapabiliriz. Basit egzersizler, şiir ya da resim gibi sanatsal faaliyetler sıkıntımızı hafifletir. Ama daha önemlisi bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bir motivasyon üretir.

Unutmayalım, usta kaptanlar itibarlarını fırtınalardan alır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder