Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Plastik cerrahide sosyal medya: Gelecek şimdi mi?
HABERİ PAYLAŞ

Plastik cerrahide sosyal medya: Gelecek şimdi mi?

Sosyal medyayı kullanmamak gibi bir şansımız artık yok. Ancak sosyal medyayı etik kullanmak gibi bir sorumluluğumuz var.

Plastik cerrahi belki de sosyal medyada en çok gündeme gelen tıbbi alanlardan biri. Bunun doğal olduğu konusunda artık herkes hemfikir. Bu durumun en büyük nedeni insanlarda kalıcı ve estetik farklılıklar yaratmamız. Yaptığımız her ameliyat sonuçlarıyla önem taşıyor.

Siz de her gün sosyal medyada estetik plastik cerrahi alanındaki paylaşımlara denk geliyorsunuzdur. Sosyal medya şu anda en büyük iletişim aracı olarak hayatlarımızda önemli bir yer kaplıyor. İnsanlar yaptırmak istediği cerrahi uygulamalar için artık bu mecrada ön araştırma yapıyor. Çoğu zaman karar verme sürecinde bile bu araştırmalar etkin oluyor. Ayrıca biz cerrahlar sadece yaptığımız uygulamaların yanında kişisel hayatlarımızla da göz önüne çıkıyoruz. Hastalar, bu sayede cerrahlarını daha yakından tanıyorlar.

Haberin Devamı

Ayrıca sosyal medya sadece hastalarımızın bilgi aldığı bir mecra değil. Biz tıp profesyonelleri artık yaptığımız bilimsel sunumları da paylaşıp tıp dünyasında etkileşim yaratabiliyoruz. Bilgi aktarımının çok hızlı olduğu günümüzde paylaşım özel önem taşıyor. Yaptığımız bilimsel bir çalışma aynı anda milyonlarca insana erişebiliyor. Bilgi aktarımının saniyelerle hızlanması göz kamaştırıcı değil mi? Yine de tüm olumlu sonuçlarına rağmen bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum:

• Sosyal medya sadece yeni takipçi kazanmak için kullanılmamalı. Doğru ve sağlıklı bilgiyi paylaşmak için dijital alan büyük önem taşıyor.

• Fotoğraflarda manipülasyondan kaçınmak lazım. Kullanılan açıların yanıltıcı olmaması ve filtre atılmaması sağlıklı bilgi vermek için hayati derecede önemli.

• Hastaların gerçekçi olmayan beklentilerini arttırmamak gerekir. En iyi ameliyat sonucunun fotoğrafta değil hastada olması gerekmektedir.

• Bazı ameliyatların uzun dönem sonuçlarını göstermek gerekmektedir. Örneğin yüz germe ve rinoplasti ameliyatlarında bir yıl sonraki sonuçlar gerçekçidir.

• Tüm cerrahlar hastalarının özel hayatlarını korumak için etik kurallara uymalıdır. Hasta mahremiyetini izinsiz paylaşmak kesinlikle yanlıştır.

Haberin Devamı

• Uzmanlık alanlarımızla ilgili bilgileri sosyal medya ortamında tartışmaya açmak bilimsel gelişmeye olumlu katkılar sunmaktadır.

Kabul edelim ki sosyal medya, plastik estetik cerrahi alanında toplumsal algı biçimlerini değiştirdi. Yine hastalarla iletişim kurma alanında da yeni diller oluşturdu. Sosyal medya çıtayı herkes için en yükseğe çıkarmak için öncülük etme şansını bize sunuyor. Kaçırmamak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder