Oral Çalışlar Muhalefet nasıl toparlanacak? Nasıl alternatif haline gelecek?
HABERİ PAYLAŞ

Muhalefet nasıl toparlanacak? Nasıl alternatif haline gelecek?

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından muhalefetin her bir parçası sarsıntı içinde. Önümüzdeki yerel seçimlere de endişe ile yaklaşılıyor. Acaba bakılan fotoğraf mı yanlış? 2019 yerel seçimleri, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin çoğunluğu muhalefet adaylarının kazanmasıyla sonuçlanmıştı.

2023 genel seçimlerinde de büyük şehirlerde muhalefetin oyu, 2019’a göre artmış durumda. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda ortaya çıkan tablo şöyle: İstanbul’da yüzde 3.5, Adana’da yüzde 8, Ankara’da yüzde 2.5, Mersin’de yüzde 20.5, Antalya’da yüzde 15, İzmir’de yüzde 34 farkla muhalefet önde.

Haberin Devamı

Millet İttifakı büyük şehirlerde 2019’dan daha başarılı olmuş. Türkiye’nin demokrasi konusunda en büyük ihtiyacı muhalefet. Özellikle de iktidarın yeniden AB ile ilişkileri düzeltmeye, Batı’yla kopan bağları yoluna sokmaya çalıştığı bir dönemde, muhalefet olumlu bir rol oynayabilir.

Ancak iyi sinyaller vermiyor. CHP içinde genel başkanlık krizi, İYİ Parti’nin merkez sağı etrafında toparlama hedefinin başarısızlığı, DEVA, Gelecek, Saadet ittifakının partileşebilmesiyle ilgili sıkıntılar… Bir dizi sorun, muhalefetin ayağına takılmış durumda. Muhalefetin yeniden birlik içinde hareket etmesi mümkün olacak mı? 2019 yerel seçimlerinde ve 2023 genel seçimlerindeki ittifak yeniden sağlanabilir mi?

Şu andaki manzara pek parlak değil. Ancak seçimlere büyük hezimet gözüyle değil de kazanılan mevzilerden bakılırsa, muhalefet de muhalif seçmen de yeniden harekete geçer..

Militanlığın canlanması

Seçim sonuçları nedeniyle ağır bir travma yaşayan muhalifler aslında iktidar seçmenine göre daha hırslıydı. İşte bu sıralar bu militanlık bir çöküş içinde. Bu ruh halinin yeniden canlandırılması mümkün mü? İyi bir önderlikle ve iyi adaylarla yeniden mücadeleci bir seçmen kitlesi yaratılabilir.

25.5 milyon oy

25.5 milyon oy almış bir muhalefet blokundan söz ediyoruz. Bu ülkede ilk kez bir aday Alevi kimliğiyle seçimlere girdi. Daha 2008 yılına kadar bu ülkede Alevi isimli dernek kurmak bölücülük sayılıyordu. 2023 yılında, “Aleviyim” diyen bir aday, milyonlarca Sünni’nin oyunu aldı.

Haberin Devamı

Muhalefetin seçimlere birlik içinde ve iyimser bir ruh haliyle gitmesi şu an kolay görünmüyor olabilir. Ancak zaman, hayatın gerçeğini karşımıza koyar. Siyasetin dinamikleri harekete geçer. Türkiye’nin çok partili, çoğulcu sistemini koruyacak güçte bir muhalefete sahip olabilmesi, ülkenin geleceği için bir teminattır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder