Oral Çalışlar Özgür Özel, Kürt desteğini artırabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Özgür Özel, Kürt desteğini artırabilir mi?

CHP, tarihindeki en yüksek Kürt oylarını 14 Mayıs 2023 seçimlerinde aldı. Kılıçdaroğlu partinin Kürt meselesine ilişkin sınırlarını zorlayan bir siyaset izledi. Tabii yılların sorunlarını bir çırpıda aşabilmek kolay değildi. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP, AK Parti’den ilk kez daha yüksek oy alabildi.

Kılıçdaroğlu’nun zorlandığı nokta Millet İttifakı'ndaki ortağı İYİ Parti’nin, HADEP’e karşı uzlaşmaz tutumuydu. Bu nedenle HADEP Millet İttifakı içinde yer almadı. Ancak Kılıçdaroğlu ile varılan mutabakatlarla ilişkiler yürütülebildi. AK Parti muhalifi Kürtler, Kılıçdaroğlu’nu desteklerken içlerindeki burukluk da kendini hissettiriyordu. HADEP’le yapılan gayri resmi görüşmeler onları yeteri kadar tatmin edemedi.

Haberin Devamı

Bu burukluk daha yüksek Kürt oyu desteğini sağlamayı zorlaştırdı. Kılıçdaroğlu önemli bir engeli, partinin Kürtlere kapıyı kapatan milliyetçi çizgisini kontrol altına aldı ve Kürt meselesinde müttefik partileri ve kendi partisini de olumlu yönde pozisyon alması konusunda ikna etti. Merkez sağ geleneğin geçmişteki birçok temsilcisi arasında etkili Kürt siyasetçileri vardı. Kasım Küfreviler, Kinyas Kartallar, Ferit Melenler, Baban Ailesi ve daha burada isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz Kürt politikacı Demokrat Parti-Adalet Partisi geleneğinin etkili isimleri idiler. Akşener ülkücü geleneğe teslim oldu ve merkez sağa yerleşme şansını da kaybetti. Kürtlere açık bir siyaset onun partisinin desteğini ve başarısını artıracaktı.

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti’yi zorladı, mümkün olduğu kadar muhalefet saflarında tutunmalarını sağladı ama yetmedi. Şimdi Özgür Özel’in, Kılıçdaroğlu’nun açtığı yoldan yürüme şansı var. İYİ Parti’nin böyle bir ittifaka engel olabilecek enerjisi ve moral desteği kalmadı. Zaten yerel seçimlerde ittifakın asıl tayin edici olduğu yerler büyük şehirler. İş Anadolu’ya ve kasabalara indiği vakit yerel tercihler öne çıkacaktır. Örneğin İstanbul ve Ankara’da İYİ Parti seçmeni geçen seçimlerde İmamoğlu’na ve Yavaş’a oy vermişti. Bunun karşılığı olarak da belediye içinde etkili bir konum elde edilmişti. Onlar bu imkandan neden vazgeçsinler ki!

Haberin Devamı

CHP, DEM Parti ilişkisine gelince; İttifak demek aynı zamanda tarafların yerel seçimlerde ihtiyaç olan yerlerde ortak hareket etmesi anlamına geliyor. Liste hazırlamak mesela. Şeffaf bir iş birliği için her zamankinden daha elverişli bir durum söz konusu. Özgür Özel, bu imkanı kullanmak ve daha çok Kürt oyunu ve desteğini sağlamak açısından bazı adımlar atıyor. Bu çıkışların Kürt seçmeni açısından ikna edici olması, güven verici olması mümkündür. DEM Parti ittifakın açık ve şeffaf olmasını istiyor. Özgür Özel de bu yönde mesajlar veriyor. Temel mesele seçmenin ikna edilmesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder