Oral Çalışlar Sinop’ta turnaların konakladığı köye taş ocağı
HABERİ PAYLAŞ

Sinop’ta turnaların konakladığı köye taş ocağı

Sinop ülkemizin en yeşil, doğası en çekici yörelerindendir. Orman ve deniz bir aradadır. Duyarlı bir halkı vardır. Sinop’un Ayancık ilçesinden aldığım mesajlar birikti. Çaylıoğlu Köyü’nden emekli öğretmen Rıfat Çaylı tekrar aradı. Köyün arazilerinin bir yıkımla yüz yüze olduğunu anlattı. Kültür balıkçıları, taş ocağı açanlar, termik santral projesi hazırlayanlar kapılarına dayanmıştı.

Hatta faaliyete başlamışlardı. Başa çıkmakta zorlandıklarını söyledi. Destek istedi. Ne yapabilirim bir gazeteci olarak? Çaylıoğlu köylülerinin sesini duyurabilirim. Turna sürülerinin bölgedeki fotoğrafını sizlerle paylaşabilirim.

Haberin Devamı

Sinop’ta turnaların konakladığı köye taş ocağı

Proje 2010'da başladı

Köylülerin mektubu özetle şöyle; “Sinop ili Ayancık ilçesi Çaylıoğlu köyünde bir çevre katliamı yaşanıyor. Bu, 2010'da köyümüze yapılmak istenen bir termik santral projesiyle başladı. Köyümüz ile birlikte Erfelek ve Gerze ilçeleri olmak üzere 3 termik santral için harekete geçtiler. O günün yoğun halk duyarlılığı, gösterilen tepkiler sayesinde projeyi geri çektiler. Bu kısa sürdü.

2011'de Karayolları köyümüzde halkın arazilerini istimlak etmek suretiyle bir taş ocağı açtı. 2012'de bu sefer bir şahıs şirketi denize sıfır alanda ikinci bir taş ocağı daha açtı. Köyümüz coğrafi haritalarda “Usta Burnu” olarak kodlanmış, Heradot tarihindeki haritalarında Stafanos olarak belirtilen çok eski bir yerleşkedir.

Heradot'un haritalarında o dönemde Karadeniz'de Sinope ve Stafanos diye iki doğal liman vardır. Köyümüzde taş ocaklarının açıldığı bölge 1. ve 2. derece sit alanı olarak da tescillidir. 70’li yıllarda köyümüzün doğal liman özelliğinden kaynaklı iki mendirek yapılarak liman statüsü kazanılmış. “Usta Burnu” balıkçı barınağı olarak adlandırılmış ve idaresi şu an Ayancık belediyesindedir. Tarihi “Usta Burnu” taş ocakları nedeniyle tarumar edildi.

Köyün fiziksel yapısı bozuldu. Bugünlerde taş ocaklarının yanında 4 ayrı şirket, balık çiftlikleri kurmak için başvuru yapmış. Süreç ÇED raporu almaya kadar gelmiştir. Bu çiftliklerin bir tanesi karada havuzlar oluşturup balık üretecek. Diğer üçü denize kafesler koyup balık üretip ihraç edecek. Proje bu. Konu ile ilgili halkı bilgilendirme toplantılarına halk engel oldu, yaptırmadı.

Haberin Devamı

Ama yarın başımıza ne geleceği belli değil. Turnalar burada konaklar. Köyümüzün arazileri göç yollarının üstündedir. Sesimize ses verin.” Çaylıoğlu köylülerinin eylemi hepimiz için. Sağlıklı bir coğrafyada yaşamak için çabalayan, doğayı koruma mücadelesi veren köylülerin yanındayız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder