Oral Çalışlar Tarsus da artık il olmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Tarsus da artık il olmalı...

Yeni il yapılabilecek ilçeler listesini görünce dayanamadım, bir Tarsus yazısı yazmaya karar verdim. Doğup büyüdüğüm şehir Tarsus’a haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre il olması beklenen 25 ilçeyle ilgili rapor açıklandı.

Bu ilçeler, sekiz kritere göre açıklanmış. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre bu 25 ilçenin adları sayılırken liste öncelikle Nazilli, Ereğli, Edremit, Fethiye diye başlayınca, Tarsus’un adı listede var mı diye merak ettim.

Evet Tarsus da listeye dahil edilmiş. 8 kriter açısından; yani birinci kriter olarak nüfus, ikinci kültürel zenginlik, üçüncü tarihi miras, dördüncü kişi başına yıllık gelir açılarından bakıldığı söyleniyor…

Haberin Devamı

Yapılan çalışmaya göre il olması için ilçe nüfusunun en az 100 bin olması, il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta bulunması gerekiyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım, hinterland, ekonomik çeşitlilik ve eğitim durumu da il olabilme kriterleri arasında. Bu açılardan diğer kentlerle Tarsus’u karşılaştıracak değilim. Çünkü hepsini tek tek inceleme ve tanıma şansım bulunmuyor.

Tarsus, TÜİK’in yayınladığı rakamlara göre 329 bin 494 nüfusa sahip. Yani il olması mümkün ilçelerin nüfus sıralamasında birinci sırada. Diğer ilçeler onu şu sırayla izliyor: Çorlu 253 bin 551, Siverek 250 bin 100, İskenderun 246 bin 639, Zonguldak Ereğli 174 bin 619, Erciş 173 bin 200, Akhisar 166 bin 129…

Tarsus, Anadolu’nun en kadim, tarihi açıdan en etkileyici şehirlerinden. Demografik açıdan da çeşitli milliyetlerin bir arada yaşadığı bir yerleşim yeri. Mahallenin birisi Afgan mahallesidir, diğeri Giritli mahallesi. Kürt Musa köyü de vardır, Arapların yoğun olarak yaşadığı Musalla (Yeşil) mahallesi de. Türkmenlerin Dedeler köyünü de eklemeliyim. Tarsus farklı kültürlerin bileşimidir. Hıristiyanlığın dünyaya yayılmasını sağlayan Sen Pol Tarsusludur. Kendisini anlatmaya, İncil’de “Ben Tarsuslu bir Yahudi’nin oğluyum” diye başlar.

Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Roma İmparatoru Antonius’un ünlü buluşmaları Tarsus’ta gerçekleşmiş. Shakespeare bu buluşmayı manzum bir tiyatro eseri olarak ölümsüzleştirmiştir. Finansal açıdan da zengin bir kent Tarsus. Ülkemizin birçok varlıklı ailesi (Eliyeşiller, Ramazanoğulları, Karamemetler, Ekenler) Tarsusludur. Elektrik ilk olarak Tarsus Belediyesi tarafından 1902 yılında kullanıma sunuldu. Tarsus Mersin’e çok yakın. Bu yüzden il olmasının önüne geçilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü Tarsus’un gelişmesi için il olmaya ihtiyacı var. Böylece kültürel ve tarihi zenginliği ile yepyeni bir dinamizm kazanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder