Özlem Denizmen

29 Şubat 2024, Perşembe 07:00

Mutluluk veren harcamalar

Alışverişe çıkmak, para harcamak bir rahatlama getiriyor, iyi hissettiriyor mu? Aslında bazen evet, bazen hayır. Bilimsel araştırmalara göre hangi harcama mutluluk getirir beraber bakalım...

GEÇİCİ TATMİNLER, KALICI MUTLULUKLAR: Plansız, anlık harcamalar geçici tatminler yaratırken, uzun vadeli planlamayla, gerçekten önem verdiğin şeylere harcamak mutluluk getiriyor.

HEDONİK ADAPTASYON: Araştırmalara göre; yeni satın alınan eşyalara zamanla duyarsızlaşıyoruz ve mutluluk seviyemiz başlangıç noktasına dönüyor.

DENEYİMLERE YAPILAN HARCAMALAR: Deneyimler üzerine yapılan harcamalar, maddi eşyalara yapılan harcamalara kıyasla daha fazla mutluluk getiriyor. Çünkü deneyimler, kişisel gelişimi ve sosyal bağları güçlendirmeyi sağlıyor.

BAĞIŞ YAPMANIN MUTLULUĞU: Başka birine yardım için yaptığımız harcamada, beynimizin ödülle ilgili bölgesi aktive oluyor. Beynimiz, lezzetli bir yemek yemiş ya da iyi bir ödül kazanmışız gibi tepki veriyor.

SEÇİCİ HARCAMALAR: Daha azına sahip olmanın, daha yüksek bir yaşam tatmini ile bağlantılı olduğunu gösteren çalışmalar var. Minimalist bir yaşam tarzı stresi azaltıp mutluluğu artırıyor.

ÇEVREYE YATIRIM YAPMANIN MUTLULUĞU: Tüketim alışkanlıklarını çevre dostu olacak şekilde değiştirenler, dünya için faydalı olduklarını hissederek mutluluğu yakalayabiliyor.

KİŞİSEL GELİŞİM HARCAMALARI:

22 Şubat 2024, Perşembe 07:00

Güvenli ve esnek yatırım aracı BYF

Borsa Yatırım Fonları (BYF), finans piyasalarında son yıllarda öne çıkan ve yatırımcıların ilgisini çeken araçlardan biri haline geldi. Gerek çeşitlilik, gerekse sunduğu avantajlarla, yatırımcı portföylerinde önemli bir yer tutmaya başladı. O zaman haydi, BYF konusuna detaylıca bakalım...

NEDİR?

Borsa Yatırım Fonları, hisse senedi, tahvil, kıymetli maden gibi çeşitli varlıklara yatırım yaparak, bu varlıkların performansını takip eden endeksleri baz alır. Yatırımcılarına da baz aldıkları fonların performansını yansıtır. ETF (Exchange Traded Funds) diye de bilinen bu fonlar, endeksteki varlıkları, ağırlıklarına göre portföylerine ekleyerek, adeta endeksi kopyalar. Bu sayede, yatırımcılar tek bir ürünle, bir endekse yayılmış çeşitlilikte yatırım yapma fırsatı bulur.

KİMLER İÇİN?

Yatırıma başlamak isteyen herkes için sepette olması gereken bir yatırım türü olan BYF’ler, yatırım dünyasında önemli bir yer tutar ve yatırımcılara çeşitlilik, likidite ve maliyet avantajları sunar. Yatırımcılar için, bu fonların dinamiklerini, avantajlarını ve ülkemizdeki seçeneklerini iyi anlamak, bilinçli yatırım kararları almanın anahtarıdır.

FİYATLARI NASIL OLUŞUR?

BYF fiyatları, arz ve talep dengesine göre borsada sürekli olarak değişir. Bu fonlar, yatırımcılar tarafından borsada alınıp satılırken, fiyatları anlık piyasa koşullarına göre belirlenir. Bu dinamik, BYF’lere yüksek likidite ve esneklik kazandırır.

ÇEŞİTLERİ

01 Şubat 2024, Perşembe 07:00

Zam ile ne yapılmalı? Kişisel enflasyona dikkat

Yeni yılda emekli, memur ve çalışanların maaşlarına enflasyon zammı ve refah payları geliyor. Ancak önemli iki konu var. İlki herkesin enflasyonu aynı değil. İkincisi eğer bu zamdan bir kısım parayı düzenli yatırım için artırabilirseniz kârlı çıkarsınız.

Evet bir enflasyon zammı yapıldı ama herkesin kişisel enflasyon oranı farklı. Kişisel enflasyon, bireysel yaşam tarzı ve harcama alışkanlıklarına bağlı olarak değişen enflasyon oranını ifade eder. Hem fiyatlar artmış hem sen çok daha fazla harcıyorsan, kendi enflasyonun yüzde 200’e de çıkabilir. Veya fiyatlar artsa da kira gibi, sigara gibi harcamaların olmadığı için daha az etkileniyor olabilirsin. Kısaca maaşınız arttı diye illa onu tamamen harcamanız gerek diye düşünmeyin. Belki bir kısmını yatırıma koymak için ayırabilirsiniz. En azından buna çaba gösterin. Bunu fırsat bilerek özellikle ihtiyaç olmayan harcamalarınızı gözden geçirmeniz çok önemli.

İŞTE KİŞİSEL ENFLASYONU ETKİLİ YÖNETMEK İÇİN 10 STRATEJİ

1-İHTİYAÇLARI GÖZDEN GEÇİR: Zorunlu harcamalarından, fiyatı artacak harcamaları hesapla. Kira, varsa çocuğun masrafları, ulaşım vs. Paranın bir kısmı bunlara gidecek.

2-PARAN NEREYE GİDECEK, HESAPLA: Bütçe zaten her ay düzenli yapman gereken bir şey. Bu işleri ay sonuna erteleyen, sona kalır dona kalır; benden söylemesi! Şimdi ayın başındayız, yeni bir gelirin de var. Hadi hesap kitap zamanı.

3-ZAM YOKMUŞ GİBİ DAVRAN: Gelir arttı diye istek harcamalarını da artırmaya kalkma. Dediğim gibi bazı ihtiyaç harcamalarının fiyatı artacak.

4-TASARRUF STRATEJİLERINI KOTROL ET: Uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmak için, bırak harcamaları artırmayı, tam tersi nerelerden tasarruf edebileceğine bak.

5-GİDER TAKİBİ: