Özlem Denizmen Ana-oğul arasına para girmesin...
HABERİ PAYLAŞ

Ana-oğul arasına para girmesin...

Haberin Devamı

Sevim bekar bir anne. Maddi yetersizliğinden dolayı oğlu ile yaşayamıyor. Bana yazdı. Evine gittim. Plan yaptık. Azmetti. Hayali 2 yıla gerçekleşiyor

HAYALİ

Oğlu ile birlikte aynı evde oturmak.

SORUN

Sevim’in giderleri gelirlerinden fazla. Önce sızıntıları tespit ettik, ardından önlemler için harekete geçtik.

ÇÖZÜM / TASARRUF PLANI İLE AYDA 460 LİRA

- Sevim akşamları hazır yiyor: Dolayısıyla masraflar artıyor. Dağ dayanır mı? Hem sağlık hem para.

- Her ay düzenli kuaföre gidiyor: Sevim çalışan bir kadın. Tabii ki görünüşüne önem verecek. Yalnız bir hayalimiz var. O zaman evde fön makinesi ve saç fırçası emrine amade.

[[HAFTAYA]]

- Mağazalara dayanamıyor: Vitrinde gördüğünü almak istiyor. Özellikle de ayakkabıları. Bunun temel sebebi mutsuzluğu. Bunu anladı. Kişisel bakıma harcadığı 240 lirayı da 40 liraya indirdik.

- Limitsiz kredi kartları var: Üç kredi kartı kullanıyor. Bire indirdik. Toplam 30 bin TL limit. Hem de 1200 lira gelirle. Baktım Sevim kendini limiti kadar zengin hissediyor. Bankayı arayacak ve limitini düşürecek, taşa yazılı değil ya.

- Sigaraya 240 lira ödüyor: Oğlunla eve taşınmak istiyorsun. Bir şeyler yapmak lazım, oturduğumuz yerden olmaz. Sevim sigarayı bırakıyor.

- 160 liralık ‘alo’: “Çalışıyorum, telefonumu çok kullanıyorum” diyor Sevim. Yine de her ay 20 lira azaltmaya çalışacak. Bu faturanın çok olduğunu bilmesi ve ‘Her ay nasıl kısabilirim?’ diye üzerine düşünmesi bile bir adım.

- Gelir artırmanın yolları: Tasarruf yapmak yetmez. Sevim çalışmayı seven ve güçlü bir kadın. Gelirini artırmak istiyor. Fakat nasıl yapacağını bilmiyor.

- Maaş artıran eğitimler: Sevim Hanım muhasebeci olarak çalışıyor. Maaşı artırmak için eğitim alacak. Yaşadığı yerde muhasebecilik eğitimi alabileceği kurslar var. Ayrıca büyük kararlar vermek isterse açıköğretim kapıları sonuna kadar açık.

- Hayalleri yakınlaştıran haftasonu: Eskişehir’de tüm Türkiye’ye baklava üreten bir kadınla tanışmıştım. Önceleri baklavalarını çevredeki pastanelere götürüp “Bunu alır mısın?” dermiş. Çok geri çevrilmiş “Git işine” demişler. Şimdi firmalar kapısında sıra oluyor. Yani önemli olan üçe beşe bakmadan başlamak. Kararlı olmak. Sevim’in çocuğu yazın dedesinin yanında olacak. Sevim de bunu fırsat bilip haftasonları çalışabilir. Hem de çocuğu ile ailesi arasındaki bağlar güçlenmiş olur.

Bu kadar müsriflik neden?

Dışarıdan bakınca kolay. “Çocuğunla ilgili bir hayalin var, bu kadar harcama olur mu, doğrusunu yap” demek basit. Sevim’le biraz dertleştik. Eşinden ayrıldıktan sonra biraz bocalamış ve kendisini harcamaya vermiş. Parayı kullanma şeklimiz hislerimizin dışa vurumu oluyor. Sevim’i psikiyatriste götürdüm. Beraber duyguların esas nedenini buldular. Nasıl yenebileceklerini kararlaştırdılar.

İşte sevim’in imzaladığı sözleşme

Sevim kendi hayatını yeniden rayına sokacak ve kimseye muhtaç olmadan oğluyla beraber mutlu bir geleceğe yürüyecek. O inancı gözlerinde gördüm.

- Borcumu kapatacağım.
- Küçük şeyler için taksitli alışveriş yapmayacağım.
- Aylık gelirimi, giderimi yazacağım, her ay bütçe yapacağım.
- Kredi kartı borcumu kapatmak için hemen birikime başlayacağım.
- Sigarayı bırakacağım.
- Akşam yemeğini dışarıdan ısmarlamayacağım.
- Kişisel giyim-bakımı 200 lira azaltacağım.
- Gelirimi artırmak için ücretsiz meslek edindirme kurslarına katılacağım.
-Borçlarımı ödemek için haftasonları çalışacağım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder