Özlem Denizmen 'Asgari ücretle ev aldık'
HABERİ PAYLAŞ

'Asgari ücretle ev aldık'

Biraz da güzel haber. Bugün takipçim Alime’nin muhteşem hikayesini sizlerle paylaşmak istedim. Onları, karı koca ev alma hedeflerine olan bağlılıklarından, gösterdikleri gayret, disiplinden dolayı tebrik ediyorum… Darısı herkesin başına.

HAYALİMİZDİ

Özlem Hanım sizi senelerdir takip ediyoruz. Biz üç senelik evliyiz. Dört aylık bebeğimiz var. Hayalimiz hep ev almaktı. Ben muhasebeciyim, eşim bahçıvan. Her şey gençlikte oluyor, kimseye muhtaç olmak istemedik.

BORÇSUZ BAŞLADIK

Evlendikten sonra iş için Bodrum’a geldik, buradaki evimize hiç eşya almadık. Hayata borçsuz başladık. Eşimin işinden dolayı üç sene kira ve fatura giderimiz olmadı.

Haberin Devamı

EK İŞLER YAPTIK

Ek işler yaptık, kendi maaşımızı biriktirip ek gelirimizi harcadık. Karı koca azmettik, akıllıca yatırım yaptık.

MEMLEKETTEN ALDIK

Memleketimiz Çorum’a dönme planımız olduğu için düğündeki takıları da dahil ederek evimizi oradan aldık.

SİMİTİ BİLE YAZDIK

Har vurup harman savurmadık. Yememizden içmemizden değil ama zaaflarımızdan kıstık. Bir şey alırken hep ‘istek mi, ihtiyaç mı?’ diye düşünürüz. Karı koca asgari ücretle çalışırken, sizin hep söylediğiniz gibi ‘simit alsak dahi’ yazdık. Her gün buzdolabının üstündeki kağıda o gün alınanları yazarız. Ek gelir geldiyse onu da yazıp ay sonu karşılaştırırız. Geleni, gideni takip ederiz.

KREDİ ÇEKMEDİK

Kredi, kredi kartı kullanmıyoruz. Faizi sevmiyoruz. Cebimizde olmayan parayı harcayamayız, uyku uyuyamayız. Ailemizden bir miktar borç aldık. Şimdiki hedefimiz bu borcumuzu kapatmak.

ZORLUKLAR OLDU

Evlendiğimiz zaman bize “Geçinemezsiniz, yapamazsınız” diyenler oldu. Ama karı koca çok çalıştık. Birikim yaptık, üç sene içinde evimizi aldık. Çok minnettarız. Sizi çok seviyoruz.

ŞU SIRALAR...

Benim doğum iznim yeni bitti, çocuğa bakacak kimse olmadığı için işten çıktım. Eşim çalışıyor. Salgın bittikten sonra memleketimize dönünce ben de çalışmaya devam edeceğim.

OKUL PARASIYLA BiTMiYOR

SORU: Evliyim, bir çocuğum var. Gelirim 6 bin TL, eşim asgari ücretle çalışıyor. Ayrıca 30 bin civarında birikimimiz var. Çocuğumuzu özel okula yollamak istiyoruz. Okul senelik yaklaşık 15 bin TL. Nasıl bir yol izlemeliyiz? ● Volkan

Haberin Devamı

CEVAP: Aylık bütçenizden ne kadar ayırabileceğinize eşinizle beraber bakın. Kısabileceğiniz giderleriniz olacak mı? Bir de sadece okul kayıt parasıyla kalmıyor. Bugünler bittiğinde kitaplar, servis, etkinlikler, kıyafet… Bunlar gibi başka gider kalemleri de olacak, onları da hesaplayın. Nakit akışınızı planlamakta fayda var. Okulun ücretini yarısını peşin, yarısını taksitle verebilirsiniz. Okulu arayıp konuşun.

HERKESE TAVSiYEM

Hedefi koyunca düşe kalka, sabrederek, tutumlu olarak, ek iş yaparak, emek vererek, çok isteyerek oluyor.

ÇOCUKLARA ANLATIRKEN…

Şu sıralar hem günlük hem finansal hayatımızda değişiklikler oluyor. Gelin, bu durumu çocuklara nasıl anlatırız onu konuşalım…

AİLE TOPLANTISI

Samimi olun. Herkesin hayatında birçok değişiklik olduğunu, bu durumda olanın sadece sizin aileniz olmadığını onu endişelendirmeden söyleyin.

İSTEK / İHTİYAÇ

Bu ayrımı öğretin. Çocuklar çok kolay kavrıyor ve bunu oyun gibi görüp çok eğleniyorlar. ‘’Harcamalarımıza öncelik vereceğiz. Bizim için ne istek, ihtiyaç hep beraber karar vereceğiz’’ diyebilirsiniz.

Haberin Devamı

OYUN OYNAYIN

Yıllar sonra, çocuklar futbol antrenmanını kaçırdıklarını hatırlamayacaklar, ancak ebeveynleriyle oynadıklarını hatırlayacaklar.

EN iYi YATIRIM

SORU: 30 yaşındayım. 100 bin TL ve 3 bin dolarım var. Çalışıyordum ama şu an çalışmıyorum. Paramı nasıl değerlendirebilirim? ● Arzu

CEVAP: Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. SAKIN onun bunun tavsiyesini dinleme. Kendine beş soru sormalısın;

  1. Kaç parayı yatırsam? (Hepsini yatırıma koyma, erişilebilir nakit önemli.)
  2. Ne kadar zaman sabredebilirim? (Bu paraya ihtiyacın olacak mı?)
  3. Ne kadar risk alabilirsin? Sana kalp çarpıntısı vermeyecek yatırım hangisi?
  4. Çeşit sepeti; döviz, altın, mevduat, hisse… Senin sepetin ne olmalı?
  5. Belirsizlik dönemlerinde bazen paranla hiçbir şey yapmamak da yatırımdır. Bankacına danışmayı unutma. İç sesini dinle.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder