Özlem Denizmen 'Bana olmaz' deme
HABERİ PAYLAŞ

'Bana olmaz' deme

Haberin Devamı

Son zamanlarda dolandırıcılık olaylarının hem sayısı hem de çeşitleri iyice artı. Bu konuda sizlerden çok soru alıyorum. Peki biz dolandırılmamak için ne yapmalıyız?

Herkesin başına gelebilir: Dolandırılmak, eğitimli-eğitimsiz, herkesin başına gelebilecek son derece insani bir durum. Bu durumla karşılaşınca kendimizi ve birbirimizi suçlamayalım. Ancak bazı detaylara dikkat ederek arayanın dolandırıcı olup olmadığını anlayabiliriz.

■ Korkutuyorlar: Polis veya jandarma sizden ASLA para istemez.

■ Siz geri arayın: Şüphelenince, meşgul olduğunuzu ve daha sonra arayacağınızı söyleyin. “İşleminizi şimdi tamamlamamız gerek” diyorsa, bir dolandırıcıyla konuşuyorsunuzdur.

■ Kandır: Doğum tarihi gibi bir bilginizi yanlış verin bakalım ne diyecek?

■ İç sesine güven: İçinize dönün, bence gerçek olan bu fısıldamalar.

'KOLAY PARA' YOK

■ Parayı ikiye katlama formülü: Kısa sürede, efor sarf etmeden elde edilmesi vaad edilen getirilere karşı uyanık olun. ‘Hızlı para… Hemen paranı ikiye, üçe çıkar…’ diyenlenden uzak durun. Böyle ‘inanılmaz bir teklif’ geldiğinde mantığınızı devreden çıkarıp duygularla harekete geçmeyin.

■ Tatil suya düşmesin: Otellerin internet sitelerini taklit ederek kredi kartıyla oda satışı yapılıyor. Otele gidene kadar dolandırıldığınızı anlamıyorsunuz. Bundan etkilenmemek için mutlaka seyahat sigortası yaptırın ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) başvurun.

SORU SORUN

■ ‘Bankadan arıyoruz’: En sık karşılaşılan durumlardan biri. Benim de birkaç yıl önce başıma geldi. Kart numaramı istediler. Ben de onlardan, geri aranabilecek telefon numarası istedim. Kendimle ilgili sorular sordum. Tabii cevap veremediler.

Sorgulayın

Sizi de arayanın her cümlesini sorgulayın. Hangi bilginizi, neden istiyor? Karşı tarafa ‘evet/hayır’ diyebileceği sorular sormayın. Bu dolandırıcılara atılan can simidi gibidir.

Bankalar acele etmez

Telaş yapmanızı isterler. Kısa sürede detaylara dikkat etmeyip, aldığınız riskin farkına varmıyorsunuz. Sakin olun.


'DOKU'DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR


Bana olmaz deme

Dün Aydın-Didim’deydim. Didimli kadınlar, “Biz artık çalışmak istiyoruz” diyerek 2016’da, Doğuş grubu’nun projesi olan ‘Doku Platformu’nda bir araya geldiler. Sürekli eğitim ve etkinlikler sonrası makine parkı kurup ‘hayata bağlandılar’. Platformda bugüne kadar 94 binden fazla tekstil üretimi gerçekleştirildi ve 552 bin Tl’lik kazanım sağlandı. yapılan tüm bu özverili çalışmalar sonucu, 170’ten fazla kadınımız ekonomiye katıldı. Hepsinin gözleri parlıyordu.

'GÖZÜNDEN TANIRIM'

'Amerika’daki Teksas Üniversitesi’nin araştırmasına göre; Türkiye’de insanların yüzde 70’i “Yalan yakalama konusunda iyiyim” diye düşünüyor. “Ben dolandırıcıyı gözünden tanırım” düşüncesi vatandaşı hataya sürüklüyor.

ÇALIŞMAYA DEVAM

Geçtiğimiz gün toplantı için gittiğim kamu binasında bakım personeli olarak çalışan takipçim Dursun karamahmut ile karşılaştım. 66 yaşında, emekli, 55 yıldır çalışıyormuş. “Sizden çok şey öğreniyorum” dedi. kitabımı imzalayıp vermekten şeref duydum.


Bana olmaz deme

BORCUMUZ ÇOK

SORU: 100 bin TL kredi, 5000 TL kredi kartı, 4000 TL ek hesap borcumuz var. Aylık gelirimiz 6000 TL. Evimiz arabamız var. Borçlarımızı nasıl kapatabiliriz? ● Selim

CEVAP: Hemen arabanızı satarak borçlarınızın bir kısmını kapatın. Aylık tasarruf edeceğiniz zaaf harcamalarınızı bulun. Ek gelir elde etmenin yollarını araştırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder