Özlem Denizmen Bayrama kadar 2.000 TL
HABERİ PAYLAŞ

Bayrama kadar 2.000 TL

Kurban Bayramı’na 21 gün var… O zamana kadar 2 bin TL biriktirmeye ne dersiniz? Gelin bu parayı nereden bulacağımıza bakalım. Hepimizin ufak tefek de olsa görünce dayanamayıp aldığı bir şeyler var ve bu normal. Yeter ki kendi zaaf harcama alanlarımızı bilelim ve bu harcamalardan kısıp tasarruf ettiğimiz paraları birikime çevirebilelim.

KIYAFET, AYAKKABI, AKSESUAR

İnternette gezerken karşınıza çıkan rengarenk kıyafetlerin, ayakkabıların cıvıl cıvıl çantaların albenisine kapılıp soluğu ödeme sayfasında almayın. Durun! Sizin için bunlar gerçekten ihtiyaç mı? Gardırobunuzda benzerlerinden kaç tane var düşündünüz mü? Alışveriş sitelerine kredi kartınızı tanımladıysanız kaldırın, sepetinizi boşaltın.

Haberin Devamı

KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK

Kişisel bakım önemli ama bunu tasarruflu hale getirmenin birçok yolu var. Evinizde doğal ürünlerle kendi cilt bakımınızı, manikür, pedikürünüzü yapabilirsiniz. En güzel makyaj yüzünüzdeki gülümseme, paranızı makyaj malzemelerine yatırmaya gerek yok.

ABUR CUBUR

Göz gördüğünü ister. Markete gidince ‘Onu da alalım… Aaa bu yeni çıkmış…’ Size, sağlığınıza faydası olmayacak paketli ürünleri almaya bir son verin. Her gün aldığınız 10 TL’lik abur cubur 21 günde 210 TL eder.

EĞLENCE, HOBİ

Eğlenelim, hayatı doya doya yaşayalım tabii ama hiçbir para sizin finansal huzurunuzu satın alamaz. Sizin bütçenizde bu harcama için limitiniz ne? Belirleyin, öyle hareket edin.

ELEKTRONİK

Özellikle erkeklerin bu kategoride zaaf harcamaları daha yüksek… ‘En yeni telefon! Son model… Daha iyisi yok!’ Unutmayın her zaman daha iyisi, yenisi olacak.

DIŞARIDA(N) YEME

Normalleşme dönemine geçişimizle dışarıda yeme içme veya eve yemek siparişi harcamaları geri döndü. Düşünün sizin evde durum ne? Gerçekten evde yemek hazırlayacak vaktiniz, enerjiniz, malzemeniz yok mu?

DEKORASYON, EV EŞYASI

Hepimiz yaşadığımız alana özen gösterip güzelleştirmek isteriz. Bunun için yeni mobilyaya, pahalı aksesuara ihtiyaç yok. Yapı marketlerden çok uygun fiyata alacağınız boya, fırça ve aparatlarla evinizde bambaşka bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Haberin Devamı

HEDİYE

Paylaşmak, vermek hem sizi hem de karşınızdaki kişiyi mutlu eder. Ama sizin için özel kişilere sevginizi ifade etmenin tek yolu ‘hediye satın almak’ değil. En anlamlı ve özel hediyelerin, zaman ve emek harcananlar olduğunu unutmayın.

TATİL

Planlanmış tatil en ucuz tatildir. Hangi mevsimde tatil yaparsanız yapın fark etmez, bütçe yapmak şart. Ulaşım, konaklama, yeme, içme, aktiviteler… Hepsini önceden planlayın.

ARAÇ

Otomobil, motosiklet alınca masraf da başlıyor. Bakım, yakıt, vergi, otopark… Peki aracınızı ne sıklıkta kullanıyorsunuz, sizin için gerçekten ihtiyaç mı?

OYUNLAR

Siz veya çocuklarınız telefonunuzdaki oyunlara, konsol oyunlarına ne kadar harcadığınızı hesapladınız mı? Küçük küçük yapılan bu harcamalar bütçenizde ne kadar yer işgal ediyor?

TÜTÜN VE ALKOL

Sigara hem sağlığınıza hem de cebinize zarar. Evinizde günde bir paket içilen sigaranın bütçenize aylık maliyeti en az 420 TL. Bana değer mi?

EVCİL HAYVAN

Evdeki sevimli dostunuzun aylık/yıllık mama, kum, veteriner harcamalarını biliyor musunuz? Kullandığınız mamaları toplu alıp çevrenizdeki hayvan sahibi arkadaşlarla bölüşerek daha uygun fiyata getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR İÇİN

Çocuk denince akan sular duruyor. Ancak onların her istediğini alınca da onlara iyilik yapmış olmuyoruz. Çocuğun para ilişkisi ailede şekillenir. İstediğimiz her şeye aynı anda sahip olamayacağımızı, paranın kazanılan ve yönetilmesi gereken bir araç olduğunu onu kaygılandırmadan anlatın.

SONUÇ...

21 günde ‘10 harcama zaafı’nızdan ortalama 200 TL tasarruf etseniz Bayram için 2 bin TL biriktirebilirsiniz.

RAKAMI SİZ BELİRLEYİN

Ekonomik olarak zor bir dönemde 21 günde 2.000 TL biriktirmek birçok insana hayal gibi gelebilir ama bu bir örnek. Siz de kendi geliriniz ve bayramda yapmak istedikleriniz doğrultusunda küçük de olsa bir rakam belirleyebilir ve harcama zaaflarınızdan o rakama göre kısıntı yapabilirsiniz.

7 ADIMDA BORCUNU KAPA

SORU: Üç kredi kartımın ve kredi borcum 50 bin lira. Hepsini toplayıp tek bir yere borçlu olmak istiyorum. Ne yapmam lazım? ● Derya

CEVAP:

  1. Borç listesi yap. Borçlarının faiz oranlarını yanlarına yaz.
  2. En çok borcun olan bankaya gidip durumunu samimiyetle anlat. Tüm borçlarını tek bir kredide toplamak istediğini söyle. Bunun faiz ve maliyetini öğren.
  3. Kredi taksitlerinin aylık gelirinin dörtte birinden fazla olmamasına dikkat et. Örnek: Aylık gelirin 5 bin TL ise toplam aylık borç ödemen 1.250 TL’yi geçmesin.
  4. Borcun bitene kadar yeni bir borç veya taksit yapma.
  5. Kullanmadığın satabileceğin eşyalar varsa satıp borçlarının bir kısmını kapatabilirsin.
  6. Harcamalarına her zaman çok dikkat et.
  7. Gelirini artırmanın yollarını araştır. Bunun için neler yapabilirsin? İyice düşün.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder