Özlem Denizmen Çiftler arası finansal uyum
HABERİ PAYLAŞ

Çiftler arası finansal uyum

Çiftler arasında sağlıklı, mutlu bir ilişki için finansal uyum da şart. İster yeni sevgililer ister uzun yıllardır evli çiftler olsun, para konusunda açık iletişim ve karşılıklı anlayış, ilişkinin temel taşlarından biri.

Evli çiftlerde para konularını bir tarafın ele alıp diğerinin ona uyması olmaz. Borç, birikim, yatırım ve büyük satın alımlarda kararları ortak vermek önemli. Her konuda şeffaf olmak, birlikte hedef koymak, plan yapmak, ilişkiyi sağlam tutar.

NİŞANLILAR

Nişanlılık döneminde çiftler finansal beklentilerini mutlaka konuşmalı ve finansal durumlarıyla ilgili dürüst olmalı. Eğer bir gelecek planladıysanız, para da aşk kadar önemli. Bu dönemde baş gösteren en temel konu ise düğün masrafları oluyor. Düğün borcunun altına girmek yerine doğru seçimler yapmak için birlikte enine boyuna düşünmek önemli. Tabii düğün sonrası hayatınız için de planlar yaparsanız, birlikte iyi bir finansal gelecek inşa edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çiftler arası finansal uyum

SEVGİLİLER

İlişkinin bu erken aşamasında çiftler genellikle para konularını ya daha yüzeysel konuşur ya da hiç konuşmaz. Oysa birbirlerinin harcama alışkanlıklarını tanımaları, parasal değerleri hakkında fikir sahibi olmaları iyi olur. Bu aşamayı daha ciddi bir ilişkiye geçiş yapmadan önce finansal uyumluluğu değerlendirmek için fırsat gibi görün.

TEMEL KONULAR

AİLELER PARA İSTERSE: Biliyorsunuz ‘Biz çocuklarımıza baktık, çocuklarımız da bize baksın’ diye yaygın bir düşünce var. Hal böyle olunca, anne babaların da çocuklarından para talep etmeleri sık rastlanan bir durum. Bu durumun çiftler arasında gerilime neden olmaması için çiftlerin ortak bir tutum sergilemeleri, ailelerle açık bir iletişim kurmaları gerek.

ÇOCUKLAR DUYMASIN: Çocukların yanında para konusunda tartışmak, çocukların parayla kuracakları ilişkiye zarar verebilir. Çocuklarla parayı konuşmayın demiyorum, aksine çocuğa parayı doğru öğretmek, ilerideki finansal hayatı için kritik.

KAÇ HESAP OLMALI?: Üç banka hesabınız olabilir, bir tanesi ortak, diğerleri kişisel. Kişisel hesabınız, minik harcamalarınız için özel bir alan yaratır. Ortak hesaptan da evin bütçesini yönetirsiniz. Bu, genelde kullanılan sağlıklı bir uygulama.

Haberin Devamı

ORTAK HEDEFİN ÖNEMİ: Ortak hedef koyan çiftler hem hedefe daha kolay ulaşıyor hem de beraber başarmanın keyfini tadıyor.

FİNANSAL ELBİSELER ÇIKMALI: Çiftler, birbirlerine karşı finansal olarak şeffaf olmalı. Gizli harcamalar ve borçlar, güven sorunlarına yol açabilir.

GİZLİ BORÇ: Bir eşin gizli borcu, ilişki üzerinde büyük bir stres kaynağı yaratır. Borç durumunuzu mutlaka paylaşın, ortak çözüm arayışına girin.

PARA RANDEVUSU: Her hafta kendinize bir para konuşma günü belirleyin; pazar akşamı yemekten sonra olabilir mesela. 10-15 dakika planlarınızı konuşun.

KREDİ KARTI: Bir taraf kredi kartı limitlerini gereksiz harcamalarla dolduruyorsa alışverişi sorgulamadan önce, o alışverişin nedenini anlayın. Hangi duygusal neden o harcamaya itiyor?

SUÇLAMAK YOK: Yaptığınız planlar farklı sebeplerden dolayı sekteye uğrayabilir. Hayıflanmayın, birbirinizi suçlamayın, çözüme odaklanın.

Haberin Devamı

PARA KARAKTERİ: Eşlerin para konusundaki tutumu ve değerleri, ilişkinin finansal dinamiklerini etkileyebilir. Bu farklılıkları anlamak ve uyum sağlamak çok önemli. Uygulamam Monay’da ‘Para Karakteri’ testini yapıp sonuçlarınızı karşılaştırabilirsiniz.

Çiftler arası finansal uyum

2 TÜRLÜ ZİHİN HARİTASI VAR

SORU: Param hiçbir şeye yetmiyor, kısıtlandım gibi hissediyorum. Ne olur yardım edin. Daha 35 yaşındayım. Sümbül

CEVAP: İki türlü zihin haritası vardır: Bolluk ve kıtlık. Senin zihnin kıtlığa kaymaya başlamış. Aman dikkat, hemen seni öbür tarafa çekelim. Nasıl mı?

Günlük harcama alışkanlıklarını yaz. Nereye para harcıyorsun?

Senin için olmasa da olur harcamaları ayıkla. Örneğin her gün kahve içiyorsun veya taksiye biniyorsun veya kıyafet alıyorsun...

Bir ay kredi kartını kullanma.

Ayda bir kendini ödüllendireceğin bir sisteme geç.

Bol bol arkadaşlarınla ailenle zaman geçir, kahkaha at.

Nelere sahip olduğunun listesini çıkar. Hem maddi hem manevi.

Her yıl bulunduğun koşullara teşekkür ettiğin bir not defteri tut.

Bolluk zihniyetinde olmayan, korku dolu arkadaşlarla pek görüşme.

Dükkanlara gir ve her şeyi alabileceğini düşün ama hiçbir şey almadan çık. Kendine gülümse.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder