Özlem Denizmen Tüketicinin miladı
HABERİ PAYLAŞ

Tüketicinin miladı

Dört ay önce Meclis’ten yeni Tüketici Yasası geçti. O zaman, “Tüketici kral ve kraliçe oluyor” demiştim. 28 Mayıs’tan itibaren taçlarımızı takıp alışverişe çıkabiliriz. Çünkü yasa yürürlüğe giriyor. Peki hayatımızda neler değişecek, hangi haklara sahip olacağız?

BAZILARI ZENGİN BAZILARI FAKİR BU DURUM DEĞİŞEBİLİR

Yenilenen Tüketici Yasası 28 Mayıs’ta yürürlüğe girecek. Yasayla tüketiciye, internetle alışverişten banka kredisine, ev almaktan doktor muayenesine, yeni haklar getiriliyor.

[[HAFTAYA]]

3000 TL’ye kadar

Haberin Devamı

Kanun diyor ki; “Ey tüketici! Mahkemeye gitme. Masraf yapma. Ben sana Kaymakamlık binalarında, hakem heyetleri kurdum. Üşenme, git hakkını orada ara. 3000 TL’ye kadar tüm şikayetlerini buraya bildir. Hem para verme hem de 3 ay içinde sonuç al. 3000 TL üzerinde de yine para verme, git tüketici mahkemesine. Yasa senin yanında. Yeter ki sen hakkını ara.”

Vazgeçme hakkı

Artık tüketici ‘bu alışverişten caydım’ diyebilecek. Kapıdan ya da internetten yaptığın alışverişlerde, eskiden 7 gün olan geri verme süresi artık 14 gün! Üstelik bu sadece alışverişte değil, ihtiyaç kredisinde de geçerli. Yani bankadan 3000 TL kredi aldın. 14 gün içinde ‘vazgeçtim’ diyebilirsin. Üstelik bunun için ek bir ücret, masraf, ceza ödemeden. Sadece parayı kullandığın gün kadar faiz ödenecek. Herkes ev sahibi olmak istiyor. Maketten gördün, beğendin. Aradan zaman geçti ve evi istemiyorsun. İnşaat firmasına, hiçbir mazeret söylemeden, evin fiyatının yüzde 2’sini ödedikten sonra tabii, satışı iptal edebiliyorsun.

Sanat eseri kadar kıymetli!

Kuaföre gittin, saçların kırmızı oldu. Kuru temizlemeci elbiseni küçülttü. Terzi, söküğünü dikemedi. Dişçi, dolgunu istediğin gibi yapmadı. Artık zararını karşılamak zorunda. Yeni yasa bu meslek gruplarına yaptıkları iş için ‘eser’ diyor ve eseri tüketici yani sen beğenmezsen haklı oluyorsun. Bundan iyisi Şam’da kayısı!

İkinci elin de ayıbı olur!

İnsanın da ürünün de ayıbı olur. Kimi alenen görünür kimi ise zamanla çıkar ortaya. Nasıl mı? Bir takım elbise aldın ve 6 ay içinde ayıbını gördün. Yanlış duymadın, tam 180 gün içinde ayıplı üründe paranı geri alabiliyorsun. (Eskiden 30 gündü) Bir de görünmeyen ayıplar var. Elektronik eşya, mobilya gibi. Bunlarda da süre 2 yıl! Hatta ikinci el üründe bile hakkın var... Tabii ayıbı olduğunu bilerek almadıysan. 1 yıl içinde iade edebilirsin.

Haberin Devamı

ALO 175

Alo 175 Tüketici Hakkı Hattı ile tüm sorularınıza anında cevap alabilirsiniz.

Otobüse mi bindik minibüse mi?

Memlekete gidiyorsun. Özlemişsin toprağını. Aldın otobüs biletini. Sabırsızsın. Ama otobüsün girmediği terminal kalmadı. Haklısın! Hemen itiraz et. Dinlemediler mi? Git hakem heyetine, şikayet et. Havada da, karada da, denizde de tüketici haklı...

YASADA BAŞKA NELER VAR?

Yeni yasayla emlakçılara ve sigorta şirketlerine de yükümlülükler geliyor. Sözleşmelerin en az 12 punto ile yazılması, sade ve okunabilir olması, tüketiciye 1 kopyasının muhakkak verilmesi gibi şekilsel zorunluluklar var. Avukatlara, doktorlara da düzenlemeler getiriyor yasa. Tüketici hakkını aramak isterse, yasa var, adres de belli. 3000 TL’ye kadar hakem heyeti, üstü tüketici mahkemesi. Ve hepsi ücretsiz!

Haberin Devamı

YÜZDE 95

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların yüzde 95’i tüketici lehine sonuçlanıyor.

REÇELİN GÜZİN ABLASI

Anadolu’nun her yerinde kadınlar mucizeler yaratıyor. Güzin Demirci de o kadınlardan biri. Trabzon Arsin’de yaşıyor. 40 yaşında. 3 çocuğu ve inşaat işçisi bir kocası var. Seracılık yaparken, satamadığı meyveleri reçel yapmaya başlıyor. Odun ateşinde yaptığı doğal reçeller dillere destan oluyor. Bakıyor ki talep çok, gidiyor KOSGEB’e. “Ben işimi büyüteceğim” diyor. 60 saatlik girişimcilik eğitimi sonrası, 14 bin lira hibe kredi alıyor. Açıyor ‘Çarpıcı Mutfak’ı... Arsin’de sabah 06.00’da açık olan tek dükkan! Esnaftan da destek görüyor Güzin. Azmine şapka çıkarıyor herkes. Trabzon yolundan geçenler, kültür turuna çıkanlar, üniversite öğrencileri herkes orada. Hem karınlar doyuyor hem reçeller alınıyor.

Adı gibi çarpıcı bir hikayesi var

Duyuldukça, bilindikçe, talep arttıkça tek başına yetişmek zor. Lezzetten ödün vermemek de lazım. Bakıyor ki köyde kadınların işi yok. Güzin reçelleri onlara yaptırıyor. Böylelikle hem kendisi hem köylüleri kazanıyor. Güzin’in reçelleri artık kendi markasıyla satılıyor. Hayalini gerçekleştirmenin mutluluğu gözlerinde... Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri de Güzin annelerine destek olmaya söz vermiş. Web sitesini yapıyorlar şimdi. Çok yakında internetten satışa başlayacak. Söz verdim, ilk sipariş benden.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder