Prof. Dr. Derin Kösebay Ailenin durumu riski arttırır
HABERİ PAYLAŞ

Ailenin durumu riski arttırır

Haberin Devamı

Erken menopoz 35 yaşından önce adet kanamasının durması anlamına geliyor. Bu durumun pek çok nedeni var. Kanser tedavisindeki ilaçlar, ailevi faktör, geçirilen bazı hastalıklar, uzun süren depresyon erken menopoz riskini arttırıyor

Lazer epilasyon yaptırsam zararı olur mu?

23 yaşında kızım. Genital bölgeme lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Yumurtalıklarıma ve rahmime zarar verir mi? İleride çocuk sahibi olmamı engeller mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Epilasyonla yumurtalıklar ve rahim arasında hiçbir ilişki yok. Çocuk sahibi olmanızla da bir ilgisi yok. Burada kullanılan lazer sadece cildin yüzeyel tabakalarında iş görür ve bir röntgen ışını gibi derinlere girmez. Dolayısıyla endişe edilecek bir sorun yok.

[[HAFTAYA]]

Erken menopoz mu?

32 yaşındayım. Adetlerim azalmaya başladı. Ailemde erken menopoz görülüyor. Acaba annem gibi mi olacağım? Bunların sebebi nedir?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, erken menopoz, genellikle 35 yaşından önce adet kanamalarının durması demektir (Bu konuda 40 yaşın altı diyenler de var). Erken menopozun çeşitli bilinen ve hâlâ bilemediğimiz nedenleri var. Kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve ışınlar; yumurtalıkların cerrahi olarak alınması gibi nedenler dışında psikolojik nedenlerden de (Büyük üzüntüler felaketlerden sonra) kaynaklanabildiğini biliyoruz. Özellikle uzun süren depresyonlardan sonra erken menopoz riski artar. Genetik nedenler, oto immün bazı hastalıklarda da erken menopoz görülebilir. Son olarak ailede erken adetten kesilenlerin olması durumunda da riskin arttığı bilinmektedir. Bu durumda sizin hormonlarınızın incelenmesi, ultrasonla yumurtalıkların değerlendirilmesi sorunuza cevap verebilmek için gerekiyor. Smear denen akıntı tahlilinin sonucu tedaviniz ayarlanabilir.

Acı çekiyorum


35 yaşındayım, evliyim. Cinsel ilişki esnasında yanma ve acı var. Acaba bunlar menopoz belirtisi mi?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 46-47 civarıdır. Menopoz belirtileri bu yaşlardan bir süre önce başlar (Burada neden estrojen hormonun kandaki oranının düşmesidir). Ateş basmaları, uykusuzluk, ciltte ve vajinada kuruluk, ilişkinin ağrılı olması, kilo artışı ve özellikle kiloların karın ve kalça bölgesinde yoğunlaşması zaman zaman psikolojik sorunlar, uyku düzeninin bozulması, kemik ve eklemlerde ağrı v.b. Bu şikayetler olsa bile hormon ölçümlerinin yapılarak tanının doğrulanmasında yarar var. Eğer hakikaten hormon miktarı düşmüşse bir kadın doğum uzmanı ile görüşüp gerekli tedaviye başlamalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder