Prof. Dr. Derin Kösebay Emzirirken aşı yapılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Emzirirken aşı yapılmamalı

Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere yol açan virüsleri önlemek için HPV aşısı yapılabiliyor. Bu aşıların gebelikte ve emzirme döneminde yapılması uygun değil dikkatli olun...

Neden şişlik oluştu?

29 yaşındayım. 1.5 yıl önce vajinamın giriş kısmında ceviz büyüklüğünde bir şişlik meydana geldi. Bazen küçülüyor, bazen büyüyor. Bu şişlik nedir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, muhtemelen Bartholin kistidir. Bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız ve hastalığınızın ne olduğunu öğrenmek gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

Hapların riski var mı?

25 yaşındayım. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. 5 yıl bu ilacı kullanmam bana zarar verir mi? Gebeliğin oluşmaması gibi bir risk doğar mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarını doktor kontrolünde kullanırsanız sakıncası olmaz. Hatta çok yararı olabilir. O da yumurtalık kanserinden yüzde 50’den fazla olasılıkla korumuş olmaktır. Bıraktıktan sonra da gebe kalmanızı engelleyecek başka bir problem yoksa tekrar gebe kalabilirsiniz.

Emziriyorum, aşı olayım mı?

36 yaşındayım. Yeni doğum yaptım. Hamileyken genital bölgemde siğil vardı. Donduruldu. Doğumdan sonra aşı önerildi. Şimdi bebeğimi emziriyorum. Acaba aşım olmamda sakınca var mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, HPV aşılarından biri sadece yüksek riskli virüslerden koruma sağlar. Bu başka bir deyişle rahim ağzı kanserine neden olan virüs tipleri için hazırlanmıştır (Tip 16-18). Diğeri hem siğillere neden olan virüslere hem de rahim ağzı kanserine neden olan virüsler için hazırlanmıştır (6-11-16-18). Bahsettiğiniz aşı sadece rahim ağzında kanser yapan virüsler için hazırlanandır. Bu aşıların halen vücutta bulunan hastalığa etkisi yoktur (yani sizde HPV 6 ile oluşmuş bir siğil varsa, aşının buna etkisi yoktur. Ama bundan sonra HPV 11’in siğil yapmasını aşı engelleyebilir). Aşılar hangi virüs tipine göre hazırlanmışsa, o tipe karşı korur. Aşı hazırlanırken seçilen tipler ülkemizde en sık hastalık yapan virüs tipleridir. Bu aşılar gebelikte ve süt verme döneminde kullanılmalıdır.

Neden smear yapılıyor?

Haberin Devamı

23 yaşındayım, doktorum smear testi yaptırmamı istedi. Ama bu testi neden istediğini söylemedi. Bu test neden yaptırılı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, smear test cinsel ilişkiye başlayan her kadının senede bir yaptırması gereken bir test. Bu şekilde rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün. Ayrıca rahim ağzı ve vajinadaki enfeksiyonların bazılarının teşhisinde de kullanılabiliyor. (Mantar enfeksiyonları, trikomanas denen parazitin yaptığı enfeksiyonlar gibi).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder