Prof. Dr. Derin Kösebay İlaçlar gebeliğe engel değil
HABERİ PAYLAŞ

İlaçlar gebeliğe engel değil

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapları yumurtalık fonksiyonlarını düzeltiyor, yumurtlamayı ve kistlerin kaybolmasını sağlayabiliyor. Bu ilaçların düzenli kullanımının gebeliğe engel olduğu doğru bir düşünce değil, boşuna panik yapmayın

Kist ilaç kullanınca geçiyor

32 yaşındayım. 8 santimlik iyi huylu bir kistim vardı, doktor doğum kontrol hapı verdi. Sonra yeniden doktora gittim. İlaç kullanınca kistler geçiyor ama sonra yeniden çıkıyor. Kist kaybolduğuna göre ilacı bıraksam olur mu? Bu durum gebe kalmama engel mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklardaki hormon yapımında düzensizlikler sonucu yumurtlama olamıyor ve zaman zaman kistler oluşabiliyor. Doğum kontrol hapları yumurtalık fonksiyonlarını düzelttiği için bir anlamda tedavi sağlıyor. Kullandığınız ilacın daha düşük dozlu olanları var. Bu ilaçları kullananlar ileride çocuk sahibi olamaz diye çok yanlış bir söylenti var ama kesinlikle doğru değil.

[[HAFTAYA]]

Ertelemek istiyorum

Yakında düğünüm var. Adetimi geciktirmek istiyorum. Adet dönemini ne kadar ileri atabiliriz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet kanamasını geciktirmek için hormon ilaçlarını kullanmak gerekiyor. Daha çok progesteron hormonu benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. İlacın cinsine göre görülecek adet kanamasından 4-5 gün önce başlanıp 10 veya 15 gün kadar kullanıldıktan sonra ilaç kesilir ve birkaç gün sonra kanama başlar.

Yumurta çatlamıyor

2 yıllık evliyiz. 27 yaşındayım. Sorunum yumurtalarımın çatlamaması. Bunun nedeni nedir ve nasıl tedavi olabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtlamanın (ovulasyon) olmamasının çeşitli nedenleri var. Yumurtalıklardaki bozukluklar (yumurtalık rezervinin azalması -yani işe yarar yumurta hücresinin kalmaması ve buna bağlı estrojen hormon yapımımın azalması). Ayrıca polikistik over’de zaman zaman olduğu gibi yumurtalığın dış tabakasının ileri derecede kalınlaşması. Yumurtalıkları uyaran hipofiz ve hipotalamus bezlerindeki sorunlar. Stres, aşırı gerginlik ve daha birçok neden de sayılabilir. Doktorunuz bunları değerlendirecek ve umarım istediğiniz bebeğe sizi kavuşturacaktır.

Çocuk sahibi olabilir miyim?

19 yaşındayım ve 2-3 ayda bir ancak adet görüyorum. Tüylenmeler var. Doktora gittim. Bana polikistik over sendromu teşhisi konuldu. Bu durum ileride çocuk sahibi olmama engel mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu hastalıkta hormonların iyi değerlendirilmesi ve insülin metabolizmasının incelenmesi gerek. Aşırı kilolu olanların mutlaka bu kilolardan kurtulması gerekiyor. Gerekli tedaviyi olan ve doktor sözü dinleyen biri için önemli bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Gerekli yardımlarla çocuk sahibi olacağınıza (Başka önemli bir bozukluk yoksa) eminim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder