Prof. Dr. Derin Kösebay Virüsü alma olasılığı çok düşük
HABERİ PAYLAŞ

Virüsü alma olasılığı çok düşük

Cinsel ilişkiye girmeyen hanımların rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali çok düşük. Ama virüsün nadir de olsa cinsellik dışında kirli eller, tuvalet ve havuzlardan da geçtiğin bildiriliyor

Neden midem bulanmıyor?

2.5 aylık hamileyim. Memelerde şişkinlik dışında şikayetim yok. Mide bulantısı olmaması hamileliğin normal olduğunu gösterir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebelikte bulantı sık görülen bir belirtidir. Ama olması şart değil. Bulantı olup olmaması gebeliğin normal olup olmadığını kesinlikle göstermez. 10 haftalık gebesiniz, 2 hafta sonra yani 12’nci haftada kadın-doğum doktorunuzun size bebeğinizin sağlığını gösteren bir test yapması gerekiyor. Doktorunuz bebeğinizin sağlığını en doğru tahmin edecek kişidir. Onunla görüşün.

[[HAFTAYA]]

Rahim ağzı kanseri olur muyum?

23 yaşında kızım ve bekarım. Bekar kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski var mı? Varsa bunu tetikleyen unsurlar nelerdir?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, bekar kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski var mı? Rahim ağzı kanseri büyük olasılıkla cinsel ilişki ile geçen HPV adlı virüs nedeniyle ortaya çıkar. Bu virüsün çok daha nadir olarak kirli ellerle, çamaşırla, tuvalet ve havuzlardan geçtiği de bildirilmiştir). O halde cinsel ilişkide bulunmadığını varsaydığımız birinin bu virüsü alma riski çok çok düşük olacağından rahim ağzı kanserine yakalanma riski de o kadar az bir olasılık. HPV dışında kanserin gelişmesine yardımcı faktörlerden biri sigara içilmesidir. Bir başka önemli faktörde hijyen şartlarının kötü olmasıdır. Bütün bunlara rağmen çok uzun yıllardır kadın genital kanserleri ile uğraşmama rağmen bakire bir hamında rahim ağzı kanserine rastlamadığımı söylemek isterim.

Kanlı akıntı geliyor

Benim şikayetim sürekli tekrar eden enfeksiyon. Fitil ve antibiyotik kullanmama rağmen bir türlü geçmiyor. İki gündür idrara çıktıktan sonra vajinamda ciddi bir ağrı hissediyorum. Ağrı sonrası da kanlı akıntım oldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okuyucumuz, hemen bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız, vajinal akıntının incelenmesi ve sonuca göre uygun bir tedavinin başlanması lazım. Vajinayı daha temiz tutmak adına çeşitli sabun ve benzerleri ile sık sık yıkamak, en ufak akıntı şikayetinde hemen bilinen bir fitilin kullanılması ve çok sık antibiyotiklerin alınması vajina florasını bozmaktadır. Vajinada olması gereken bakteriler (Döderleine basilleri) bu gereksiz veya gereğinden fazla kullanılan şeylerin etkisi ile yok olurlar. Sonuçta vajina korunmasız kalır, vajina florası bozulur. Tedavisi giderek zorlaşan bir periyot başlar. Sizin anlattıklarınız sanki bu durumu özetliyor gibi. Bence en kısa zamanda bir uzmana görünün, sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder