Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Asla yok olmuyor
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Erkeklerde ilerleyen yaşla birlikte penisin sertleşmesini sağlayan mekanizma da yaşlanmaya başlıyor. Cinsel istekte azalma görülüyor, asla yok olmuyor. Ama gençliğinizdeki performansı da aramayın.

SORU: Baba olmak için başka şansım yok mu?

Biz çocuk sahibi olamadık. Doktor “Spermlerin zayıf, çocuk sahibi olmak için tüp bebek son şansınız” dedi. Başka bir yöntem yok mu? Ne olur bir yol gösterin.

CEVAP

Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Ama denetim yetersizliği nedeni ile kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabilmektedir. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmiyor. Veya gereksiz yere istenmekte, yapılmaktadır. Ayrıca ticari amaçlar nedeni ile çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedir.

Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir. Bu taktirde başarı oranları düşer. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir.

En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hala gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedaviler ile belirgin olarak artmaktadır.

SORU: Yaşla bağlantısı var mı?

47 yaşındayım ve yeni evlendim. Eşim benden genç, 32 yaşında. Bu yüzden cinsel hayatımızda sorun yaşamaktan korkuyorum. İktidarsızlık yaşla birlikte artar mı? Haftada kaç kez cinsel ilişki normaldir?

CEVAP

İlerleyen yaşla tüm vücut yaşlandığı gibi penis ve penisin sertleşmesini sağlayan mekanizmalar da yaşlanıyor. Yaşla birlikte cinsel istek de azalıyor ama yok olmuyor.

Pek çok erkekte cinsel istek hafif-orta düzeyde devam ediyor. 80-90 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 15’inde cinsel faaliyetin, yarısında ise cinsel isteğin devam ettiği biliniyor.

60 yaş üstü evli çiftlerin yüzde 53’ünün, 76 yaş üzerindekilerin ise yüzde 24’ünün cinsel yönden aktif oldukları biliniyor.

Birkaç güne uzayabilir

Aynı şekilde cinsel ilişki sıklığı da yaşla azalıyor. 25 yaşındaki erkekler ortalama haftada 4 kez cinsel ilişki kurarken, 50 yaşında haftada 1, 70 yaşında ise ayda 3 kez cinsel ilişki kuruyor. Yaşlanan erkekte beyin cinsel uyarılara daha az cevap veriyor ve sertleşmenin sağlanması için daha fazla dokunmayla uyarılma gerekiyor.

Aynı şekilde penisin de bu uyarılara verdiği cevap gecikiyor ve tam sertlik sağlanması için gereken süre uzuyor.

Cinsel birleşme sonunda boşalma gerçekleştiğinde bir sonraki cinsel birleşmeye kadar geçmesi gereken süre genç erkeklerde 30 dakikaya kadar düşerken yaşlanan erkekte bu süre birkaç güne kadar uzayabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder