Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gerekli önlemler alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Gerekli önlemler alınmalı

Prostat kanseri ameliyatından sonra erkeğin cinsel yaşamında sorun olabiliyor. Bunların önüne geçmek için operasyon öncesinden başlanarak önlem alınabilir. İlk yapılacak sertleşmeyi sağlayan dokunun bozulmasını engellemek.

SORU: Cinsel hayatım bitti

60 yaşındayım, 9 ay önce prostat kanseri ameliyatı oldum ve cinsel hayatım bitti, penisim sertleşmiyor. Tedavisi mümkün mü?

CEVAP

Prostat kanseri ameliyatından sonra cinsel yaşamda sorun olmaması için ameliyattan önce başlayarak gerekli önlemlerin alınmasını öneririm. Cinsel istek için psikolojik durumunuz ve hormonlarınız değerlendirilebilir. Cinsel fonksiyon olarak ameliyattan önce ve sonra gereken tedaviler yapılarak penis yapısının sertleşmesini sağlayan dokunun bozulması engellenmelidir; sırası ile ilaç, iğne tedavileri ve son çare olarak penis protezi düşünülebilir.

Haberin Devamı

SORU: Kalıcı hasar olur mu?

Doktor testisimin döndüğü, acil ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ben ameliyat oldum ama testis dönmesi ne demek? Tek tedavisi ameliyat mıdır? Bir de kalıcı hasara yol açar mı?

CEVAP

Testis torsiyonu çok önemli bir testis hastalığıdır. Bu hastalıkta testislere kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulur, spermatik damarlar kan taşıyamaz ve bu durum erken düzeltilmezse testis nekroze (kangren) olur ve kaybedilir. Torsiyon riski, puberte döneminde en fazladır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir. Ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve tanıda gecikmelere neden olabilir. Tedavisi acilen, 1-2 saat içinde dönmenin düzeltilmesi olup bu genellikle ameliyat ile yapılabilir.

SORU: Kesin çözümü var mı?

54 yaşındayım ve birkaç aydır ciddi biçimde sertleşme sorunu yaşıyorum. İlaç mı veriliyor yoksa daha kesin bir çözüm yöntemi var mı?

CEVAP

İleri yaşlarda, örneğin 65-70 ve daha ileri yaştaki erkeklerin iktidarsızlık sorunlarında psikolojik faktörün giderek azaldığını görüyoruz. İleri yaşlarda daha ziyade damar hastalıklarına bağlı sertleşme bozuklukları ortaya çıkıyor. Bu hastaların cinsel yaşam ihtiyaçları tedavi yöntemini belirlemede önemli rol oynar. Bu yaşlarda çok daha seyrek cinsel ilişki hedeflendiğinden mutluluk çubuğu da denilen penis protezini son çare olarak öneriyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Kaşıntı geçmiyor

18 yaşındayım. Cinsel organımın çevresinde kaşınmalar oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Kasıklarda en sık görülen kaşıntılı ve kızarıklık yapan rahatsızlık mantar hastalığı olmakla birlikte cinsel organımız bölgesindeki deride birçok değişik cilt hastalığı görülebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunların ciltteki belirtileri üroloji uzmanları tarafından da tedavi edilmekteyse de sadece cildi ilgilendiren hastalıklarda mutlaka bir dermatoloji yani cilt doktoruna başvurmanız gereklidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder