Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kaslarınızı büyütürken...
HABERİ PAYLAŞ

Kaslarınızı büyütürken...

Haberin Devamı

Dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak, alkol ve sigaradan uzak kalmak sağlık için çok önemli. Ama spor yaparken aşırıya kaçmayın ve kaslarınızı büyütmekten uzak durun. Çünkü ağır spor yapanlarda erkeklik hormonunun salınımı azalıyor.

SORU: Testisim sarkmış

28 yaşındayım, 3 yıldır ağırlık kaldırıyorum. Bana “Erkekliğine zarar verir” diyorlardı ama umursamadım. Bu yıl evleneceğim. Ağırlık çalışmanın böyle bir riski olabilir mi? Testislerim sarkmış gibi geliyor. Böyle bir şey olabilir mi?

CEVAP

Proteinlerin yapıtaşları aminoasitlerdir, bunların çok aşırı olmadıkça tüketilmesinde vücut açısından sorun yoktur. Hormonal ilaçlar kullanmadığınız sürece kısırlık ve iktidarsızlık açısından diğer insanlardan farklı bir risk taşımazsınız. Kasları fazla büyütmek tıbben tavsiye edilmez. Ayrıca ağır spor yapanlarda testosteron salınımının azaldığı da bilinir. Ama bunlar bahsettiğiniz gibi penis, testis küçülmesi veya kısırlık gibi değişikliklere neden olmazlar.

SORU: Prostatit olmuşum

Prostatit teşhisi konuldu. 2 kutu bitirmeme rağmen ilişkide ağrı çekiyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Prostat iltahabı ağrılı cinsel ilişkiye sebep olan bir durum değildir. Doktorunuzla bu konuları daha detaylı konuşarak hastalığınızı ve uygulanan tedaviyi anlamanızda fayda var. Her konuda hastaların aşırıya kaçmamak şartı ile hekimlerinden hastalıkları ve tedavileri hakkında detaylı bilgi almaları hasta hakları çerçevesinde hukuken de garanti altındadır.

SORU: Ameliyat şart mı?

Çift taraflı varikoselim var. Sonucu yazıyorum. Kimi doktor “Ameliyat ol, sperm düşüklüğü kistten kaynaklanıyor” dedi. Kimisi de “Baba olmayı unut. Ameliyat erkekliğine zarar verir” diyorlar. Ne yapayım?

CEVAP

Varikosel sperm üretimini ve kalitesini etkiler; sayı ve hareketlilik azalır, yapı bozulur, sperm hücrelerinin DNA yapılarındaki parçalanma oranları artış gösterir. Bunların sonucunda hamilelik oluşma ihtimali düşer, erken düşüklerde artış görülür, aşılama ve tüp bebek tedavilerinde başarı oranlarında azalma ortaya çıkar. Kısırlık yapacak derecedeki kanal kistlerinde ise boşalırken gelen meni miktarında azalma olur, üretim sorunu bulunmaz.

SORU: Acaba bu siğiller HPV yüzünden mi?

Penisimde küçük siğile benzer bir şeyler var. Tedavi olmazsam ileride sorun yaratır mı?

CEVAP

HPV bir virüstür. Cinsel ilişki ile bulaşır ve vücuda girdikten sonra genital bölgede siğiller oluşturur. Tedaviyle bu siğiller yok edilebilir; ameliyatla alınabilir, koter ile yakılabilir veya kriyoterapi ile dondurularak düşmeleri sağlanbilir. Eğer müdahale edilmez ise bu siğillerin büyüyerek tüm genital bölge cildine yayılmaları mümkündür. Bu siğiller yok edilseler dahi vücudun direncinin azaldığı dönemlerde tekrar ortaya çıkabilirler. Normal bünyesi olan kişilerde ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturmazlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder